Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena medalja
  • 12.05.2022.

Imate ekoproizvod? Prijavite se na Zelenu medalju, osvojite nagrade

Ako za vaš prehrambeni ili neprehrambeni, svježi ili prerađeni proizvod, imate ekocertifikat, prijavite se na stranici projekta 24sata "Zelena medalja" do 17. svibnja 2022. i osvojite vrijedne nagrade.

Foto: Depositphotos/boris@webtise.rs
  • 2.018
  • 140
  • 1

Zbog sve izraženije potrebe da se živi u skladu s prirodom i konzumira što kvalitetnije proizvode, 24sata su, u suradnji s Kauflandom, pokrenuli izbor za najboljeg ekološkog proizvođača – Zelena medalja.

Ako za vaš prehrambeni ili neprehrambeni, svježi ili prerađeni proizvod, imate ekocertifikat, sve što morate napraviti je prijaviti se na stranici projekta Zelena medalja do 17. svibnja 2022. godine. Možete prijaviti i više proizvoda.

Kako do Zelene medalje?

Na platformama 24sata moći ćete pratiti priče o finalistima, koje bira stručni žiri i saznati više o ekološkim proizvodima, načinu na koji se proizvode i kako se plasiraju na tržište. Samo jedan finalist osvojit će glavnu nagradu - mjesto za najmanje jedan vlastiti proizvod na policama Kauflanda i vrijednu medijsku kampanju u izdanjima ove medijske kuće. 

"Našim ekoproizvođačima potrebna je podrška kako bi što lakše svoje proizvode približili kupcima, a kupcima je sve važnije kakvu hranu unose u sebe, kako je ona nastala i s kojim proizvodima je tretirana. Upravo zato je osmišljena Zelena medalja", pojasnili su.

Osvojite mjesto na policama Kauflanda i vrijednu medijsku kampanju (Foto: Depositphotos/Pixinooo)

U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2013. godine bilo registrirano 1.608 ekoloških proizvođača, a u 2020. godini čak 5.584. Ovi podaci govore da ekološka i lokalna proizvodnja postaju sve važnije, a poticanje domaćih proizvođača u interesu je svih nas.

"Iako je prisutan trend rasta, ekološki proizvođači suočavaju se s mnogobrojnim izazovima u radu, a važno je i podići svijest o tome da je ovaj način proizvodnje dobar za okoliš, životinje i ljude", napominju iz 24sata.

Prijaviti se možete ovdje

Nekoliko studija otkrilo je da ekološka hrana općenito sadrži više razine antioksidansa i određenih mikronutrijenata, kao što su vitamin C, cink i željezo. Pokazalo se, recimo, da ekološki uzgojeno bobičasto voće i kukuruz sadrže 58 posto više antioksidansa i do 52 posto veće količine vitamina C. Štoviše, jedna studija izvijestila je da bi zamjena običnog voća, povrća i žitarica ekološkim verzijama mogla pružiti dodatne antioksidanse u vašoj prehrani.

Što se tiče mliječnih proizvoda, organsko mlijeko i mliječni proizvodi mogu sadržavati više razine omega-3 masnih kiselina te malo veće količine željeza, vitamina E i nekih karotenoida. Veći unos omega-3 masnih kiselina povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti.

Potražite oznaku ekoproizvoda

U slučaju da se pitate kako prepoznati istinske ekoproizvode jer pri kupnji želite biti sigurni da se u njihovoj proizvodnji pazilo na očuvanje okoliša i da nisu tretirani kemijskim sredstvima, dobro je, kažu, znati da je jedini zakonski priznati način isticanje službenih oznaka eko, bio ili organski - što su sinonimi i označavaju način proizvodnje.

Na natječaj možete prijaviti više proizvoda (Foto: Bigstock/Dan Grytsku)

Ekološki proizvod je onaj koji sadrži 95 posto ili više takvih sastojaka (bez kemijskih agrocida, umjetnih mineralnih gnojiva i drugih agrokemikalija). Razlika od 5 posto ostaje zbog neizbježnih zagađivača koji na ekološke površine donose oborine ili vjetrovi iz udaljenih mjesta. Pravi ekološki proizvod mora imati certifikat da se u preradi, skladištenju i uvozu pridržavalo svih pravila koja propisuje zakon. Osim toga, to znači da je proveden stručni nadzor i da je nad tim proizvodom provedena kontrola.

Sad kad znate kako ga prepoznati, na vama je, naglašavaju, da odlučite biste li radije kupili konvencionalan ili ekoproizvod. Što će biti vaš izbor?

Zelena medalja je projekt 24sata koji promiče ekološku proizvodnju. Generalni pokrovitelj je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora. Pozivamo sve ekoproizvođače, prehrambenih ili neprehrambenih, svježih ili prerađenih proizvoda da se prijave na natječaj, osvoje Zelenu medalju i postanu ekoproizvođač godine!


Tagovi

24sata Zelena medalja Ekoproizvod Nagrade Natječaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]