Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strateški plan
  • 05.10.2022. 13:00

IAKS mjere i eko sheme - koji iznosi potpora su planirani u Strateškom planu ZPP-a?

Strateškim planom predviđene su potpore unutar sedam eko shema, stoji u prezentacijama Uprave za ruralni razvoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.357
  • 205
  • 0

Hrvatski Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027. poslan je na odobrenje u Europsku komisiju, a predstavljanje njegova Nacrta javnosti najavljeno je za danas u 15 sati. 

Ukupni iznos sredstava koji će biti na raspolaganju, jer riječ je o temeljnom dokumentu za korištenje europskih poljoprivrednih fondova, iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje, ali što je to konkretno novo kada su u pitanju IAKS mjere i eko sheme - dobrovoljne klimatsko okolišne intervencije unutar izravnih plaćanja s jednogodišnjom obvezom?

Kako su pojasnili iz Uprave za ruralni razvoj, prihvatljivi korisnici potpora za eko sheme su aktivni poljoprivrednici koji koriste minimalno 1 ha poljoprivrednog zemljišta upisanog u ARKOD sustav. Potpora može biti u obliku dodatnih plaćanja na osnovnu potporu dohotku ili u obliku nadoknade dodatnih troškova i gubitka prihoda koji su rezultat preuzetih obveza.

Zelena arhitektura i eko sheme

Predviđene su unutar sedam eko shema:

  • Intenzivirana raznolikost poljoprivrednih površina
  • Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima
  • Intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina
  • Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama
  • Minimalni udio leguminoza od 20% unutar poljoprivrednih površina
  • Konzervacijska poljoprivreda
  • Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti (TVPV)

S tim da će se, kako se navodi u prezentaciji koju možete pogledati u dokumentu ispod teksta, za eko sheme unutar izravnih plaćanja izdvojiti 25 posto omotnice odnosno 93.692.559 EUR/godišnje.

Dodatno plaćanje na osnovnu potporu dohotku (plaćanja za prakse na svim vrstama uporabe poljoprivrednog zemljišta) odnosi se na intenziviranu raznolikost poljoprivrednih površina i intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina (EZP).

Plaćanje za pojedinu vrstu uporabe poljoprivrednog zemljišta ili skupinu usjeva, kojim se u cijelosti ili djelomično nadoknađuju dodatni troškovi i gubitak prihoda koji su rezultat preuzetih obveza
odnose na se na ekstenzivno gospodarenje pašnjacima, uporabu stajskog gnoja na oraničnim površinama, minimalni udio leguminoza od 20% na poljoprivrednim površinama, konzervacijsku poljoprivredu i očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti (TVPV).  

Strateški plan ZPP-a poslan Europskoj komisiji, što se mijenja u odnosu na prvi nacrt?

Primjerice, planirani iznos potpore za intenziviranu raznolikost poljoprivrednih površina je 65 eura/ha, a za ekstenzivno gospodarenje pašnjacima 100 eur/ha. Definirane su dakako i godišnje obaveze koje korisnik preuzima. 

Agrookolišne intervencije 

Kada su u pitanju agrookolišne intervencije (IAKS mjere), za mjeru 11, Ekološki uzgoj (plan je do 2030. godine dostići cilj od 14 posto poljoprivrednih površina u ekološkom uzgoju) izmijenjeni su iznosi potpora i sada ih je u sklopu intervencije 70.04. moguće ostvariti za: oranice, višegodišnje nasade (orah i lijeska; masline i vinova loza; ostale voćne vrste), trajne travnjake i povrće. 

Primjerice, za oranice, kroz prijelaz na ekološki uzgoj, za prvih 10 ha može se ostvariti potpora od 235 EUR/ha + 60 EUR/ha (tih 60 eura odnosi se na troškove certificiranja za prvih 10 ha) te za preostalu površinu 235 EUR/ha. 

Kod oraha i lijeske prijelaz na eko uzgoj donosi za prvih 10 ha 516 eura/ha plus 60 EUR/ha, a za preostalu površinu 516 eura/ha. 

Kod mjere 13 (intervencija 71.01.) izmijenjeni su iznosi potpora te postotci umanjenja tijekom isplate potpore za sva područja pod ograničenjima. 

Mjera 14 Dobrobit životinja (intervencija 70.06.) donosi uvođenje nove kategorije životinja u sektoru govedarstva - rasplodne junice i izmjenu iznosa potpore za pojedine zahtjeve područja dobrobiti unutar svih pet stočarskih sektora (govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, kozarstvo i ovčarstvo). 

Cjelovit nacrt zelene arhitekture i eko-shema te agrookolišnih intervencija pročitajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Strateški plan ZPP Eko sheme Agrookolišne intervencije IAKS mjere Eko uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).