Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatka teglica
  • 18.03.2020. 12:00

Hrono džem od maline, sok od aronije, čaj od lista crne ribizle - u eko pakovanju?

Porodica Karić u podnožiju Kopaonika proizvodi voće na oko tri hektara površine, a od toga 65 odsto je pod malinom. Na preostaloj površini su kupine, višnje, ribizle i aronija. Svoje proizvode pakuju u drvenu i kartonsku ambalažu, za koju imaju povraćaj od kupaca.

Foto: Slavica Antonić
  • 690
  • 171
  • 0

Stana i Jugoslav Karić uz pomoć ćerke Slavice na svom poljoprivrednom gazdinstvu, u selu Osredak u podnožiju Kopaonika, više od četri decenije proizvode voće od kojeg prave džemove, sokove, slatko i čajeve. Svoje proizvode pakuju u drvenu i kartonsku ambalažu. Kupovinom slatkih teglica dobijate lep, zdrav i lepo upakovan poklon.

Od prodaje zimnice domaćice popunjavaju kućni budžet

"Voće proizvedemo na oko tri hekatara površine, a od toga 65 odsto je pod malinom, na preostaloj površini su kupine, višnje, ribizle i aronija", kaže Jugoslav.

Ideja iz Slovenije

Ideja o pokretanju sopstvene proizvodnje potekla je odavno, priseća se Slavica. Živeći u Sloveniji u centru Ljubljane često je posećivala malu prodavnicu u kojoj se moglo kupiti gotovo sve od meda. Porodična firma u kojoj je sve bilo drugačije, neobično, interesantno dekorisano i mamilo poglede radoznalih i užurbanih turista. Pored pojedinačnih proizvoda u ponudi su imali različite poklone i suvenirska pakovanja.

"Roditelji su oduvek imali voćnjake, sopstvene zasade u netaknutoj prirodi, pomislila sam da mogu nešto slično da pravim kada se bude vratila u Srbiju", priča Slavica.

Kad se prijateljima svideo sok i slatko od aronije, rešili su da prošire asortiman

Godine su prolazile, ideja je bila prisutna, želja vremenom postajala veća, inspiracija da pokrenu svoju proizvodnju sazrevala. Došla je 2015. godina kada nisu mogli da prodaju svežu aroniju. Prelomni trenutak bio je, kada je Slavica sa svojom majkom od celokupnog roda počela da pravi sok i slatko od aronije. Sve što su proizvele tada podelile su prijateljima. Povratna reakcija, pohvale, oduševljenje ukusom, bile su okidač i da se otisnu u pravcu prizvodnje i realizacije davno sanjanog sna. Tada dobijaju vetar u leđa i plan da sledeće godine prošire asortiman na džem i sirup od maline, priseća se Slavica početka proizvodnje svojih slatkih teglica.

Čaj koji se pije i jede, za dupli efekat

Danas u ponudi imaju petnaestak tradicionalnih proizvoda kao što su džem od malina, malina sa crnom čokoladom, malina sa kikirikijem, džem od aronije, hrono džem od maline sa čija semenkama i stevijom, sirupi od divlje borovnice, maline, višnje, aronije, kupine, matični hladno ceđeni sok od aronije, čaj od lista maline, lista crne ribizle, lista aronije, ploda aronije.

"Posvećenost i ljubav oseti se u našim proizvodima"

Najvažnije za dobar proizvod svakako je sirovina, a oni u podnožju Kopaonika proizvode kvalitetno voće i ceo proces od početka do slatkih teglica i flašica sokova obavljaju najbolje i vrlo predano sa puno ljubavi, pa na kraju dobijaju premium proizvode. Svi proizvodi se spremaju po tradicionalnoj recepturi u emajliranim šerpama i kuvaju na šporetu na drva.

"Ceo postupak proizvodnje obavljamo ručno koliko god da je teško i naporno. Sve radimo vrlo posvećeno i sa puno ljubavi, a to se oseti u ukusu naših proizvoda", kako kaže Stana.

Tokom zime koriste lepo vreme za radove u voćnjaku pre početka vegetacije

Posao u voćnjaku proizvođači imaju tokom cele godine.

"Dinamika radova često zavisi od vremenskih prilika, tokom zime potrebno je iskoristiti lepe dane za radove pre početka vegetacije", priča Jugoslav.

Ekološka pakovanja koja kupci vraćaju proizvođaču

Jednom nedeljno obično subotom dostavljaju svoje proizvode na teritoriji Beograda besplatno, dok drugim gradovima šalju svoje proizvode brzom poštom.

Poljoprivredno gazdinstvo Karić veoma vodi računa o ambalaži - oni imaju dogovor sa svojim kupcima o povraćaju ambalaže, a kupci zauzvrat dobijaju popust na sledeću kupovinu. Kao ambalažu za pakovanje koriste papir, papirne kese, kartonske kutije i drvene gajbice.


Tagovi

Poljoprivredno gazdinstvo Karić Slavica Antonić Slatka teglica Stana Karić Jugoslav Karić Hrono džem od maline Sok od aronije Čaj od lista maline Sirup od divlje borovnice


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P