Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UPL Adria
  • 08.10.2021. 10:00

Hrana bez rezidua: UPL među prvim uveo biološke preparate

Kompanija ima u planu da do 2027. zameni deo sintetičkih preparata biotehničkim. To je naša budućnost, na njoj radimo. Pritom ćemo se posvetiti i edukaciji naših korisnika, poručio je Ivan Havaić, menadžer marketinga i razvoja UPL Adria. 

Foto: Depositphotos/sauletas, M. Celing-Celić
  • 709
  • 116
  • 0

Svesni da je ekološka proizvodnja i hrana bez rezidua budućnost EU poljoprivrede, firma UPL koja je deo globalnog sistema proizvodnje hrane i jedna od top pet agrohemijskih kompanija u svetu, odlučila je da svoju ponudu nadogradi biološkim preparatima

"Među prvima smo uveli biološke preparate. Sve više se budi svest za hranom bez rezidua, praćenjem procesa od polja do stola i tu smo jedni od bitnih igrača“, kaže nam Ivan Havaić, menadžer marketinga i razvoja UPL Adria. 

Trenutno u ponudi imaju biološki insekticid, poboljšivače tla i biostimulatore, a uskoro im, najavljuje sagovornik, dolaze fungicidi. 

Agrotehnika će morati da se planira unapred

"Nova sredstva koja dolaze razlikuju se najviše po ekotoksikologiji. To znači da neće štetiti korisnim organizmima i imaće veliku selektivnost. Na primer, insekticidi više neće štetiti pčelama što je, znamo svi, veliki problem“, objašnjava prednosti korišćenja bioloških preparata. 

Ali, dodaje, sa njima će se morati biti malo i agronom. "Nije više 'imam bolest pa idem da poprskam'. Za njihovo korišćenje će morati da poznaje svoju parcelu i prati vremenske prilike“, naglašava Havaić i ističe da će edukacija imati ključnu ulogu. 

Edukacija u korišćenju biopreparata biće ključna 

Srećom pa se mlađa populacija sve više bavi poljoprivredom, komentariše, dodajući da su oni spremni na promene. Ali, ističe da bez upotrebe i edukacije ta sredstva neće moći da zažive, a biće nam već u bližoj budućnosti jedina rešenja. 

"Sve će morati da se planira unapred. Sada nakon žetve pšenice razmišljamo da li ćemo sejati uljanu repicu ili ne na neku parcelu, a u budućnosti će se to morati znati najmanje godinu dana unapred“, objašnjava da biološki preparati neće biti tehnološki lošiji, ali će poljoprivrednik morati dobro da zna da odabere pravo vreme primene. 

Na pitanje da li će cenovno odskakati od uobičajenih pesticida, a što će verovatno svakom kupcu biti jedan od najvažnijih faktora prilikom kupovine, uzvraća da su oni trenutno na sličnom nivou, ali za buduće razdoblje ne može da zna. Ono što je svakako prednost ako i budu nešto skuplji je što će proizvodi tretirani takvim sredstvima postizati veću cenu. Tada se ta razlika neće ni osetiti. 

Osvrnuo se i na povlačenje sve više hemijskih sredstava tj. zabranu aktivnih materija koje oni sadrže. Kaže, on je veliki pobornik bioloških sredstava, ali svestan je da se ne može na sve gledati samo sa jedne strane. Smatra da ako se zabrani neka aktivna materija, za nju mora da postoji alternativa. 

Kao UPL Adria na našem tržištu

"U planu nam je da do 2027. zamenimo deo sintetičkih preparata sa biotehničkim. To je naša budućnost, na kojoj radimo. Pritom ćemo se posvetiti i edukaciji naših korisnika“, naglasio je menadžer marketinga. 

Inače, UPL je firma koja posluje 50 godina. Godine 2017. udružila se sa agrohemijskom firmom Arysta, a u svojoj ponudi osim bioloških preparata nudi i široku paletu proizvoda za zaštitu bilja, razne vrste semena, poboljšivače tla i post-žetvena rešenja kojima pokriva sve najvažnije segmente poljoprivredne proizvodnje. Rade, kako objašnjava sagovornik, striktno sa distributerima koji im i obavljaju potražnju za proizvodima. 

U našoj regiji imaju filijalu UPL Adria kojoj pripadaju države: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora. U nekima se već biološki preprati primenjuju. 

"U pet država već imamo lansirane proizvode, prodaja ide dobro, čak u nekim i bolje nego što smo očekivali“, kaže. Najviše su specijalizovani za jabuke jer je ona najtretiranija voćna vrsta na ovom području. 

UPL na danima polja (Foto: UPL)

U Srbiji su počeli saradnju sa firmom Agromarket iz Kragujevca, a rade i na razvoju novih proizvoda sa prehrambenom industrijom Podravka. "U Makedoniji sarađujemo i sa firmom Swisslion, koja proizvodi dečiju hranu u Švajcarskoj i oni koriste samo naše bio preparate jer imaju ekološke voćnjake. Zadovoljni su i bitno im je da nema rezidua“, nabraja firme sa kojima sarađuju. 

Uokviru firme imaju razne strategije, a jedna od njih je tzv. Win Win Win, što u prevodu, znači pobeda za poljoprivrednika, distributera i samu firmu.

"Pokušavamo da mislimo na sve u lancu snabdevanja sredstvima za zaštitu bilja i da svi od toga imamo neku vrednost“, zaključuje Havaić. 


Tagovi

UPL Ivan Havaić Biološki preparati Edukacija Ekološka poljoprivreda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

UPL OpenAg

Slavonska avenija 26/1, 10000 Zagreb, Srbija
e-mail: aleksandar.lazar@upl-ltd.com web: https://www.upl-ltd.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao