Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 02.04.2022. 07:30

Gorušica u prahu suzbija puževe, ali i lisne uši, gusjenice i druge štetnike

Osim u suzbijanju puževa, koristi se i protiv lisnih ušiju, zlatice krumpira, moljaca, stjenica, jabukovog savijača, osa listarica i drugih štetnih vrsta

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 5.413
  • 602
  • 0

Gorušica se koristi u gastronomiji, narodnoj medicini, ali je nezamjenjiva u zaštiti bilja koje uzgajamo. Može se kupiti u skoro svakoj trgovini, u sjemenu ili prahu i jednostavna je za primjenu, a odlično je sredstvo za zaštitu biljaka od štetnika.

Prednost praha je da se radi o efikasnom, ekološki prihvatljivom sredstvu koje se ne akumulira u plodovima i nema negativnog utjecaja na biljke.

Primjenjuje se u suzbijanju puževa, lisnih ušiju, zlatice krumpira, moljaca, stjenica, jabukovog savijača, osa listarica i drugih štetnih vrsta. Lako se ispire kišom.

Suzbijanje puževa

Borba s puževima nije laka i potrebno je puno strpljenja da bi spasili svoje biljke. Ako imamo invaziju, možemo koristiti prah kako bi spriječili njihovo kretanje. Posebno je učinkovit kada puževi u vrt dolaze iz obližnje živice, usjeva, njive ili prelaze s gredice na gredicu. Prah se jednostavno rasipa po površini kuda se oni kreću. Ne podnose gorušicu u prahu, a bezopasna je za biljke.

Kako bi pojačali djelovanje, prah od gorušice se može pomiješati s pepelom i mljevenim biberom. Ova smjesa djeluje na puževe, jer izaziva peckanje na stopalu i oni se nerado kreću po takvim površinama.

Otopina od praha

Za pripremu ovog praha bit će nam potrebno 150g gorušice u prahu i 40g sitno narendanog sapuna za pranje rublja koji se otope u 10l vode. Otopina se dobro promiješa i ostavi nekoliko sati.

Puževima se neće svidjeti gorušica (Foto: Depositphotos/a-poselenov)

Njime se tretiraju površine, ali i biljke koje su napali. Primjenjuje se navečer, prije njihova izlaska. Ovisno o brojnosti puževa tretiranja se ponavljaju nekoliko puta u razmaku od tri dana.

Univerzalno sredstvo

Primjena ovog sredstva spriječit će naseljavanje lisnih ušiju na biljkama, ali se koristi i za suzbijanje raznih gusjenica koje jedu list, krumpirove zlatice, puževa, grinja, mrkvine i lukove muhe.

Priprema se tako što se 100g gorušice u prahu prelije sa 10l vode, promiješa i ostavi nekoliko dana. Zatim se otopina procijedi i razblaži s vodom u odnosu 1:1 i doda se 40g krede u prahu.

Primjenjuje se poslije cvjetanja. Jabuka, kruška i trešnja se prvi put tretiraju nakon cvjetanja, a zatim u intervalima od dva do tri puta uz razmak od dva tjedna.

Ovim sredstvom se obavlja i tretiranje ogrozda, crvenog i crnog ribiza poslije cvjetanja u razmaku od 15 do 20 dana. Suzbijaju se gusjenice koje se hrane listovima, a koristi se i za zaštitu kupusa i korjenastih kultura.


Tagovi

Gorušica Senf Lisne uši Puževi Suzbijanje Krumpirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]