Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 31.03.2014. 20:10

Europa uvodi veći red u eko proizvodnju

Problemi potrošača i proizvođača u središtu su tog novog prijedloga čiji je cilj rješavanje nedostataka trenutačnog sustava. Tržište ekoloških proizvoda u EU-u učetverostručilo se u posljednjih 10 godina te je potrebno ažurirati i prilagoditi pravila.

Foto: depositphotos.com
  • 1.421
  • 112
  • 0

Europska komisija objavila je novi prijedlog u vezi s novom uredbom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Problemi potrošača i proizvođača u središtu su tog novog prijedloga čiji je cilj rješavanje nedostataka trenutačnog sustava. Tržište ekoloških proizvoda u EU učetverostručilo se u posljednjih 10 godina te je potrebno ažurirati i prilagoditi pravila kako bi se taj sektor mogao i dalje razvijati i biti spreman na buduće izazove. No, možda je nekome iznenađenje, ali Hrvatska je u samom vrhu uređenosti toga sektora proizvodnje. Naša zakonska regulativa i naši proizvođači rade sve prema pravilima i kada su u pitanju hrvatski proizvođači možemo biti sigurni da su eko proizvodi sa znakom iz Hrvatske u potpunosti ispravni i prema EU konvencijama. No, druga je strana medalje što imamo jako malo takve proizvodnje i što takvi proizvodi imaju jednaku cijenu kao i oni iz redovite proizvodnje.

Dacian Cioloş, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj je izjavio: „Budućnost ekološkog sektora u EU-u ovisi o kvaliteti i izvornosti proizvoda koji nose europski ekološki logotip. Namjera je Komisije veći opseg i kvaliteta ekološkog uzgoja jačanjem povjerenja potrošača u ekološke proizvode i uklanjanjem prepreka za razvoj ekološke poljoprivrede Taj paket dobar je i za potrošače i za poljoprivrednike. Potrošači će imati veća jamstva o ekološkoj hrani koja se proizvodi i prodaje u EU-u, a poljoprivrednici, proizvođači i trgovci imat će pristup većem tržištu unutar i izvan EU-a."

U središtu prijedloga tri su glavna cilja: zadržati povjerenje potrošača, zadržati povjerenje proizvođača i olakšati poljoprivrednicima prelazak na ekološki uzgoj. Namjera mu je da ekološki uzgoj ostane vjeran svojim načelima i ciljevima kako bi se zadovoljili javni zahtjevi u području okoliša i kvalitete. Komisijinim se prijedlogom želi jačati i uskladiti pravila u Europskoj uniji i pravila za uvezene proizvode uklanjanjem mnogih postojećih iznimaka u pogledu proizvodnje i kontrola. Cilj je i jačati kontrole temeljeći ih na procjeni rizika i uvesti mogućnost učlanjivanja u zajednički sustav certificiranja za male poljoprivrednike kako bi im se olakšao prelazak na ekološki uzgoj. Treba bolje rješavati međunarodnu dimenziju trgovine ekološkim proizvodima dodavanjem novih odredaba o izvozu i naposljetku pojednostavniti propise kako bi se smanjili administrativni troškovi za poljoprivrednike i poboljšala transparentnost.

Budućnost ekološke proizvodnje u Europi

Kako bi se poljoprivrednicima koji se bave ekološkim uzgojem, proizvođačima i trgovcima pomoglo da se prilagode predloženim promjenama politike i da budu spremni za buduće izazove, Komisija je odobrila i poseban plan o budućnosti ekološke proizvodnje u Europi. Planom se predviđa bolje obavještavanje poljoprivrednika o inicijativama u području ruralnog razvoja i poljoprivredne politike EU-a kojima se potiče ekološki uzgoj, jačanje veza između projekata istraživanja i inovacija u EU-u i ekološke proizvodnje te poticanje potrošnje ekološke hrane, npr. u školama.

Prijedlog, koji sada ide pred Europski parlament i Vijeće, nadovezuje se na zaključke opsežnog postupka savjetovanja koji je započeo 2012. i u koji je bio uključen niz saslušanja stručnjaka za ekološku proizvodnju iz EU-a i međunarodnih stručnjaka. Javnim savjetovanjem istaknuta je zabrinutost javnosti povezana s pitanjima okoliša i kvalitete te se pokazala jasna potreba za čvršćim i ujednačenijim ekološkim pravilima diljem EU-a.

Ekološkim uzgojem obuhvaćena je najbolja ekološka praksa, visoka razina bioraznolikosti, očuvanje prirodnih resursa i visoki proizvodni standardi temeljeni na prirodnim tvarima i postupcima. Njime se opskrbljuje posebno tržište kao odgovor na posebnu potražnju potrošača, a istovremeno se osiguravaju javna dobra u području zaštite okoliša, dobrobiti životinja i ruralnog razvoja.

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj je u začetku, ali napreduje

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj tek je u začetku. Najveći razlog tome je neinformiranost proizvođača koji, uz malo preinaka i uvođenje kontrole, lako mogu dobiti pravo na označavanje svojih proizvoda eko markicama. Iako je posljednjih godina udvostručena površina zemljišta na kojima se uzgajaju eko proizvodi, te su brojke i dalje zanemarive - dosežu tek 1,29 posto ukupnog broja poljoprivrednih površina. Ako te brojke usporedimo s udjelom ekoloških površina u državama članicama Europske unije, koji se kreće od 5 do 10%, razlika je primjetna.

Po mišljenju Roberta Poturice, predsjednika Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije, izrečenom u jednim dnevnim novinama, ekološka proizvodnja u Hrvatskoj unatoč složenosti zakonske regulative ipak napreduje i trenutno se na oko tri posto ukupnih obradivih površina primjenjuju sve propisane mjere takvog u Europi sve priznatijeg uzgojnog pristupa. Na području Hrvatske proizvodne aktivnosti po eko postulatima kreću se u dijapazonu od stočarstva, uzgoja ljekovitog bilja, povrća i voća te pčelarstva. Pod ekološkom proizvodnjom, objasnio je Poturica, podrazumijeva se jedina kontrolirana proizvodnja, koja ne dozvoljava uporabu genetski modificiranih organizama i njihovih proizvoda, u kojoj se ne dopušta uporaba mineralnih gnojiva, hormona ni zaštitnih sredstava koja nisu izričito odobrena, a za provedbu i kontrolu nadležna je stručna nadzorna služba organizirana mrežom nadzornih stanica.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Eko Bio Nederlands Jonkers Paprika Rajčica Paradajz Krastavci Robert Poturica Eko markice Proizvodni standardi Projekt Zajednički sustav certificiranja Ekološki logotip Dacian Cioloş Kontrola Površine


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!