Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 03.04.2021. 10:30

Ekološko maslinarstvo: Gnojidbom organskim gnojivima do stabilnih i kvalitetnih prinosa

I profesionalni eko proizvođači, ali i maslinari koji se žele posvetiti uzgoju zdravih i kvalitetnih namirnica, naći će širok izbor organskih gnojiva, navode iz tvrtke Pro-eco d.o.o.

Foto: Vedran Stapić
  • 979
  • 87
  • 0

Gnojidbom organskim gnojivima u ekološkom maslinarstvu, osim osiguranja potrebnih hraniva, održava se povoljna i stabilna struktura tla te potiče njegova mikrobiološka aktivnost. 

Za dobar rast i razvoj kao i za stabilne i kvalitetne prinose, potrebno je redovitom gnojidbom osigurati optimalne količine osnovnih elemenata (dušik, fosfor, kalij, kalcij, sumpor, željezo i magnezij) i u manjim količinama mikroelemente (bakar, bor, cink, mangan, aluminij, jod, klor, silicij i natrij).

Tvrtka Pro-eco d.o.o. nudi različit asortiman ovih organskih pripravaka, a svi su namijenjeni profesionalnim ekološkim proizvođačima, ali i pojedincima koji se žele posvetiti uzgoju zdravih i kvalitetnih namirnica.

Tehnologija sporog otpuštanja hranjiva

U ponudi su tako dostupna organska peletirana gnojiva tvrtke Ilsa S.p.a. različitih NPK formulacija: Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Bioilsa 7:7:7, Gradual 25 FE 6:5, Ennekappa 7:0:21Granosano Evo 6:16:0 te dušična peletirana: Fertorganico 11, Fertilsupernova 12,5 N i Ilsaneem.

Dobivena su posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem što je osobito važno jer je ovaj element vrlo nestabilan u tlu. Osim prirodnog dušika, također imaju visok sadržaj fosfora i kalija te razne mikroelemente.

Novost u paleti proizvoda su NPK gnojiva tvrtke Agro Power Düngemittel GmbH: Styriafert Powerkorn, Styriafert NPK, Styriafert NP i dušično gnojivo Styriafert 10,5N.

Osim peletiranih prodaju i poboljšivač tla Azomite koji sadrži više od 70 minerala i elemenata u optimalnom omjeru neophodnom za rast i razvoj biljaka.

Gnojiva na bazi huminskih kiselina

Također, najnovija u asortimanu su i ona tvrtke Humintech GmbH kojima je baza visoko oksidirani leonardit bogat huminskim i fulvo kiselinama.

Tako granulirani poboljšivač tla PerlHumus® koji unosi trajni humus u tlo, poboljšava njegovu strukturu, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanje vlage i hraniva te neutralizira pH i sadrži 40 posto huminskih tvari.

U ponudi je i PowHumus®, vodotopivi poboljšivač tla koji trenutno poboljšava apsorpciju biljnih hranivih sastojaka i učinkovitost gnojiva te stimulira izgradnju plodnog i mikrobiološki živog tla. Sadrži do 85 posto kalijevog humata, do 63 posto huminskih tvari te do 12 posto K2O.

Posljednji, ali ne i manje važan, je BioHealth® TH BS WSG, ojačivač bilja na bazi aktivnih huminskih kiselina, ekstrakta morskih algi i korisnih mikroorganizama koji potiče snažan i zdrav rast biljaka, povećava otpornost na stresne situacije, potiče mikrobiološku aktivnost u tlu i rizosferi, te mobilizira neaktivne hranjive sastoje čineći ih dostupnim biljkama. 

Sadrži 75 posto kalijevog humata, do 68 posto huminskih tvari, 12 posto K2O, 10 posto Ascophyllum nodosum te dodatno Trichoderma harzianum i Bacillus subtilis.

Važno je napomenuti kako je prije podizanja nasada nužna analiza tla iz koje se vidi pH vrijednost, sadržaj hranivih elemenata i humusa, na osnovu čega se mogu točnije odrediti vrste i količine gnojiva koje se moraju primijeniti kako bi se što bolje popravila kemijska, fizička i biološka svojstva tla.

Prijedloge gnojidbe, planove tretiranja te preparate kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o. ili na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Ekološki uzgoj masline Organska gnojiva Prinosi Struktura tla Pro-eco d.o.o. Peletirana gnojiva Huminska kiselina


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr