Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko
  • 11.05.2019. 10:30

Ekološko ili "ekološko", proizvodi s 220 farmi pali na kontroli

Inspekcije su pokazale da gotovo svaki deseti proizvod s etiketom “ekološko“ ne zadovoljava striktne EU kriterije.

Foto: Pixabay/walkersalmanac
  • 1.899
  • 361
  • 1

Ekološko ili “ekološko“? U Nizozemskoj to nadzire Skal Biocontrole, s licencom Ministarstva gospodarstva, a djeluje u skladu s europskim standardima i propisima koji važe širom Europske unije. Agencija je upravo objavila rezultate jednogodišnjeg rada naznačivši da proizvodi s 220 farmi – kontrolirani su meso, jaja, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, med ali i uvjeti držanja životinja – nisu zadovoljili standarde.

Provedeno je 1.500 kontrolnih pregleda, neki su ponovljeni istog dana, poput nalaza da su svinje u uzgoju gladne. Inspektori su došli kasnije popodne, životinje i dalje nisu bile nahranjene i uslijedila je prijava. U zemlji poput Nizozemske to se smatra skandaloznim.

Očekivali izvjesna iskakanja od pravila, ali ne u tolikoj mjeri

Ekološko je zaista ponekad samo “ekološko“: jer, gotovo jedna od deset provjera, tvrde inspektori Skal Biocontrole, ne zadovoljava, u potpunosti ili djelomično,  veoma stroge uvjete za kategoriju eko proizvoda. “Šokirani smo. Istina, samo donekle očekivali smo izvjesna iskakanja od pravila, ali ne u tolikoj mjeri“, komentirao je za nacionalni TV kanal specijalist za kvalitetu hrane Gertjan Schaafsma.

Stručnjak je potom umirio javnost naglašavajući da niti u jednom slučaju kršenje propisa nije značilo i ugrožavanje zdravlja potrošača. Neregularnosti su narušile “samo“ sliku eko hrane u javnosti. Konačno, i džep potrošača jer su ekološki proizvodi, očekivano kvalitetniji i zahtjevniji što se proizvodnje tiče, skuplji od standardnih.

Inspekcije su ukazale da je najviše prekršaja nađeno u području skrbi o životinjama, uglavom su ih neredovito hranili, nerijetko držali u nezdravim uvjetima, bez mijenjanja slame, u uskim prostorima.

Kao težak prekršaj po nizozemskim mjerilima navedena je svinjetina proizvedena kao “biološka“ no provjere su rekle drugačije. Inspekcija se na imanje vratila četiri mjeseca kasnije, nalaz je bio jednak prvome, dakle prekršena su pravila ekološke proizvodnje pa je proizvođaču uskraćen certifikat bio-proizoda.

Imaju certifikat, a nastavili s upotrebom pesticida

Proizvođači voća i povrća, s druge strane, dobivši svoj certifikat “ekološkog“, nastavili su koristiti nedozvoljene  kemikalije, uglavnom gnojiva i pesticide zabranjene u eko uzgoju.

Prekršitelji ne gube odmah etiketu “ekološko“ za njihove proizvode budući da se prekšaj mora ponoviti pa opet dokazati, potom starta nova procedura. Proizvodi se još uvijek smiju davati na tržište kao “ekološki“ jer su takvi zakoni. Tek kad se zaključi dokazni postupak pada odluka je li proizvod još uvijek dostojan etikete najkvalitetnijeg.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Nizozemska Nepravilnosti


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]