Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Bio Tur
  • 27.02.2017. 15:00

Eko udruga Bio Tur: Hrvatska previše komplicira

Udrugu su osnovale tri žene koje osim svojih zvanja i poslova vole rad u vrtu. Svaka ima svoj mali komad zemlje gdje proizvode voće i povrće, rade preradu i svoje proizvode prodaju.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov
  • 3.554
  • 478
  • 0

Bio Tur udruga je osnovana u svibnju 2014. u Velikoj Gorici s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja zdravog načina života i ekologije.

Udruga se bavi očuvanjem starih sorta i sjemenja, njegom i ekološkom zaštitom, ekološkom preradom, sušenjem i spremanjem zimnice te jačanjem suradnje sa eko udrugama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Udrugu su osnovale tri žene koje osim svojih zvanja i poslova vole rad u vrtu. Svaka ima svoj mali komad zemlje gdje proizvode voće i povrće, rade preradu i svoje proizvode prodaju.

Jelka Mešić ima voćnjak od 850 m², plastenik 50 kvadrata i vrt. U voćnjaku osim voća i dva prekrasna gloga ima smilje i gospinu travu. U plasteniku uzgaja začinsko bilje: menta, melisa, origano, vlasac, ružmarin, lovor, neven, ljekoviti čkalj, između kojeg uvijek posadi i povrće, a pogotovo za rajčicu su to dobri susjedi.

Za gnojidbu i zaštitu koristi samo pripravke od gaveza, preslice i koprive. Sjeme rajčice, salate, peršina, mrkve, graha dobila je od bake, a nešto od mame i njenih prijateljica. To su stare, autohotne sorte koje su jako rodne i otpornije na bolesti i štetnike.

Educiraju ljude o proizvodnji zdrave hrane

"Udruga je zamišljena da educira ljude o proizvodnji zdrave hrane , pogotovo nam je ideja da svaki vrtić ili škola ima svoj vrt, gdje bi djeca naučila, kako uzgojiti iz sjemena ukusno povrće.Ali na žalost nam to nije uspjelo, jer ljudi koji o tome odlučuju nemaju sluha. Samo prve godine od osnutka udruge smo poklonile jednoj osnovnoj školi u okolici Velike Gorice presadnice, ali nisu napravili vrt, nego su si nastavnici to podjelili.

Idemo na sajmove gdje nije skupa klupa, naime (siromašne smo kao crkveni miš). Prodajemo džemove i čajeve za troškove udruge. Imamo džem jagoda i rabarbara, bazga cvijeta, bazga bobica, breskve, divlje trešnje, višnje, maline, maline i kupine, zimsku čarolijau (breskva, limun, naranča, cimet), čokošljiva, šljiva, dunja i kruška, šumsko voće, tutifruti (kruška, jabuka i mrkva). U džemove se stavlja samo 2% šećera. Od čajeva tu su dobro jutro,voćni čaj, čaj za mršavljenje, antidepresiv čaj, četiri lopova.

Oslonile se same na sebe

Nikad nismo tražile nikakve poticaje. Kod nas u Općini postoji jedna kancelarija koja to radi, međutim puno naplate i ne garantiraju da na kraju nešto i dobijemo. I tako smo odustale i oslonile se samo na sebe.

Smeta mi što smo trebale imati dvojno knjigovodstvo, što gradovi nemaju sluha za nas male. Svaki grad ima svojih lokala i mogli bi nam dati dva puta mjesečno gdje bi napravili mali zdravi plac.

Tek poslije Nove godine kod predaje godišnjeg izvještaja možemo prijeći na jednostruko knjigovodstvo. Naša tajnica uzgaja kamilicu na jako velikoj površini i suši. Ima i industrijsku konoplju i sve dozvole, certifikate ekološke proizvodnje. Obišla je Njemačku, Sloveniju i Austriju radi svog uzgoja jer je u inozemstvu sve puno jednostavnije. Na žalost, Hrvatska previše komplicira sa svime", ispričala je gđa Jelka.

Sigurno još ima Udruga ili malih proizvođača koji se nalaze u istim problemima, pa evo prilike da se udruže i zajednički više postignu.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Promicanje zdravog života Uzgoj Prerada Prodaja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]