Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standardi proizvodnje
  • 22.06.2015. 16:35

Eko proizvođačima prijete kazne?

Većina zemalja EU protivi se organskoj reformi jer smatraju da je prag rezidua od 0 posto u eko proizvodima neprihvatljiv za organske farmere. Nenamjerne kontaminacije pesticidma i ostalim kemijskim tvarima koje prate konvencionalnu poljoprivredu su česte, a kazne su stoga neizbježne!

  • 1.904
  • 331
  • 0

Na Informacijskom vijeću u Rigi, najviše je bilo riječi o organskoj reformi koja ima za cilj uskladiti standarde eko proizvodnje diljem EU kako bi potrošačima povratili povjerenje o sigurnosti hrane. Ministri su se u vijećanjima približili zajedničkom stavu o standardima organske proizvodnje, ali se nisu mogli složiti oko regulacije neodobrenih supstanci kao što su ostaci pesticida i teški metali - i time diskvalifikacije eko proizvoda koji sadrže takve ostatke.

0% pesticida?

Španjolska primjerice već ima formiran prag od 0% dopuštenih reziuda, koji bi svaki eko proizvod koji odstupa od ovih pravila automatski diskvalificirao. Španjolci žele zadržati takva pravila. Druge zemlje poput Belgije također podupiru promjenu jer smatraju važnom kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i žele zadržati povjerenje potrošača. Većina zemalja pak se protivi promjenama, jer smatraju da je prag rezidua neprihvatljiv za organske farmere koje prati rizik od kazni od nenamjerne kontaminacije pesticidma i ostalim kemijskim tvarima koje prate konvencionalnu poljoprivredu. Smatraju kako bi se proces provjera trebao fokusirati na način proizvodnje, a ne na krajnji proizvod.

Hoće li države članice moći samostalno odlučivati o GMO?

Raste i otpor prema planovima Europske komisije koji bi dopustili nacionalnu zabranu upotrebe genetički modificirane stočne hrane. Industrijalci kažu da bi plan mogao potpuno uništiti tržište stočne hrane o kojima su farmeri ovisni te potkopati donošenje odluka na temelju znanstvenih istraživanja. Nevladine organizacije kažu da takva odluka nije dobra za demokratsko odlučivanje. Komisija pak inzistira na davanju veće slobode državama za odlučivanje jer smatra da bi to ubrzalo proces donošenja odluka. Postoji i mogućnost odbijanja ovog prijedloga Komisije jer mišljenja su oprečna.


Tagovi

Eko proizvodnja Organska reforma Standardi Rezidue Teški metali Pesticidi GMO Dekontaminacija Kazne


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.