Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dlakavi ružičar
  • 02.04.2017. 18:00

Eko metode: Dlakavi ružičar napada sve što cvjeta

Dlakavi ružičar uništava prašnike i tučkove cvjetova i za samo dva do tri dana može u potpunosti uništiti urod na stablu jabuke ili kruške. Napada sve cvjetnice: voće, povrće, cvijeće, korov. Kako ga se riješiti na prirodan način?

Foto: J. Touroult/inpn.mnhn.fr
  • 8.383
  • 340
  • 0

Dlakavi ružičar (Tropinota hirta) je štetnik koji se posljednjih godina sve češće pojavljuje. Pripada porodici Scarabaidae. Smatra se da je podrijetlom iz Azije.

Imago, odrastao kukac, dostiže dužinu tijela 8 do 12 mm, crne je boje, obrastao sivim dlačicama, a na pokrilcima se nalaze nepravilne, bijele mrlje. Tijelo ličinke je bijele boje, dok je glava žuta.

Dužina ličinke je oko 15 mm. Prezimljava kao odrastao kukac u tlu. Ima jednu generaciju godišnje. Ženka položi 20 do 30 jaja u tlo na dubinu oko 5 cm. Iz jaja se nakon dva tjedna, ovisno o uvjetima, pojavljuju ličinke. Ličinke žive u površinskom dijelu tla, hrane se biljnim ostacima i ne uzrokuju štetu. Nakon dva do tri mjeseca ličinka se učahuri i pojavljuje se odrasla jedinka tijekom kolovoza. Odrasle jedinke ostaju u tlu i prezimljavaju.

Na površinu izlaze u ožujku i travnju

Na površinu izlaze u ožujku ili travnju sljedeće godine, intenzivno se hrane, čine štetu, odlažu jaja. Minimalna temperatura za njegov let je 15°C, a najaktivniji je između 10 i 16 h. Noću se krije u tlu. Odličan je letač. Aktivan je sve do kraja srpnja. Do masovnih pojava dolazi u godinama s visokim temperaturama i nedostatkom padalina. Kada ga dodirnete ispušta žutu tekućinu neugodnog mirisa.

Napada sve biljne vrste

Štete čini odrasli kukac hraneći se na cvjetovima i mladim listovima raznih biljnih vrsta. Zbog oštećenja prašnika i tučka biljka neće donijeti plod. Skoro da ne postoji biljna vrsta koja cvijeta, a da je ne napada dlakavi ružičar. Na njegovu meniju se nalaze voćne i povrtne vrste, korov, žitarice, cvijeće. Mogu za hranu koristiti mlade listove voćaka. Napada i mlade, tek iznikle: blitvu, kupus, kelj, kelerabu, karfiol, raž. Od korova najčešće napada maslačak. U pojedinim godinama mogu za dva do tri dana u potpunosti uništiti cvjetove na stablu jabuke ili kruške.

Tijekom hladnijih dana ili kada pada kiša dlakavi ružičar je neaktivan i krije se u zemljištu.

Mjere borbe protiv dlakavog ružičara

Dlakavi ružičar je otporan na različite insekticide. Borba protiv njega primjenom insekticida ima više štete nego koristi, jer su na cvjetovima istovremeno prisutne pčele. Insekticidi na dlakavog ružičara djeuju u neposrednom kontaktu. Ostaci insekticida na cvijetu ne djeluju na dlakavog ružičara, ali izazivaju ugibanje pčela.

Da bi naša borba protiv ovog opasnog štetnika bila djelotvorna potreban je stalni nadzor usjeva i pregled cvjetova.

Postoje različite mjere borbe protiv dlakavog ružičara:

  • obrada zemljišta, najznačajnija je dok se ličinke nalaze u tlu
  • uzgoj peradi koje će čistiti tlo od ličinki i jesti odrasle jedinke
  • privući ptice u voćnjak ili vrt iz istog razloga kao i uzgoj peradi
  • sakupljati ručno ili stresati odrasle jedinke, najbolje u posude s vodom i deterdžentom
  • postavljati lovne posude. Koristiti posude bijele, plave ili ljubičaste boje. Najdjelotvornije su se pokazale plave posude. Ove posude je potrebno ispuniti vodom, dodati manju količinu deterdženta. Da bi se povećao učinak u vodu dodati šećer, voćni sok (posebno sok od jagode i maline privlači imaga), pa čak i bronhi bombone. Posude redovno nadgledati i mijenjati sadržaj. Najveći broj posuda postaviti po rubu parcele, a manji broj i u središnjem dijelu
  • ispirati biljke vodom 3x dnevno tijekom sedam dana
  • uzgajati biljke koje će privući dlakavog ružičara na sebe, a čije se cvjetanje poklapa sa cvjetanjem voćaka, povrća. Takve biljke su: maslačak, cinija
  • uzgajati biljke koje svojim mirisom odbijaju dlakavog ružičara: češnjak, hren, estragon, duhan
  • primjenivati pripravke od češnjaka, duhana, zaperaka i listova rajčice, listova krumpira ili duhana, ljutih paprika
  • iz voćnjaka uklanjati trulo drveće i sličan biljni materijal koji truli, jer se ličinke hrane biljnom tvari u fazi raspadanja
  • iskusni proizvođači jagode savjetuju da se uz rubove parcele sa nasadom jagode posadi aronija. Aronija privlači dlakavog ružičara i cvijet jagode ostaje čitav
  • na rubovima parcele ostaviti dovoljno korova čiji će cvjetovi poslužiti kao hrana
  • uginule kukce posuti oko stabala voćki, oko žbunova ili rubova parcele. Vjeruje se da ih miris uginulih jedinki odbija
  • koristiti organske pripravke od nematoda koje uništavaju dlakavog ružičara
  • koristiti feromonske klopke sa plavim lijevkom i odgovarajućim feromonskim mirisom

Foto: J. Touroult/inpn.mnhn.fr


Tagovi

Dlakavi ružičar Cvjetnice Eko metode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.