Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 27.02.2021. 12:00

Eko dušična gnojiva na bazi Agrogela uz dodatak kože, perja, kopita i rogova

Hraniva su već 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci te ne dolazi do gubitka elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, navode iz tvrtke Pro-eco.

Foto: Renata Prusina
  • 719
  • 54
  • 0

Svakom poljoprivredniku je jasno da bez dušika nema očekivanog prinosa. U ishrani bilja ovom elementu se posvećuje najviše pažnje, jer utječe na brzi početni rast i u konačnici na prinos.

Svjetski proizvođač ILSA S.p.A. s kojim već duže vrijeme surađuje i hrvatska tvrtka Pro-eco d.o.o, u svojoj ponudi nudi certificirana organska peletirana gnojiva Fertorganico 11N, Fertil Supernova 12,5N i IlsaNeem koja su dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem. U asortimanu su i Bioilsa 7-7-7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Ennekappa 7:0:21 te Granosano Evo 6:16:0.

Sva gnojiva organskog porijekla

Hranjiva su dostupna biljci već 7-10 dana nakon aplikacije, te ne dolazi do gubitka elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu. Sva su gnojiva organskog porijekla, a baza im je Agrogel® uz dodatak goveđe kože, perja, kopita i rogova stoke. Zbog te baze hranjiva se sporo opuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Također, ne degradiraju tlo, lako su dostupna biljci, ne zagađuju podzemne vode nitratima, te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

Fertorganico 11N je dušično gnojivo koje sadrži visoki postotak organskog dušika (11%) sa sporim otpuštanjem hranjiva od 180 dana. Otpuštanje dušika sinkronizirano je s potrebama biljke dok je njegova efikasnost optimizirana. Izbalansirani je izvor nutrijenata te popravlja kvalitetu i kvantitetu uzgoja bilja.

Idealan je za jednokratnu aplikaciju kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Redovita godišnja upotreba, očuvat će sastav organske tvari zemlje.

I gnojivo Fertil Supernova 12,5N, je, kao i ostala u ponudi, bazirano na Agrogelu. Zahvaljujući visokoj sposobnosti apsorbiranja vode, jamči efikasnu prihranu biljke čak i u uvjetima s manje vlažnosti. Sadrži 12,5 posto dušika i ima 40 do 90 dana otpuštanja hranjiva, pa je stoga idealan za kulture kratke vegetacije kojima je dušik potreban u intenzivnom porastu. U tlu ga prirodnim procesom razgrađuju mikroorganizmi, a sam proces ovisi o temperaturi i vlažnosti tla.

Neem odbija štetnike

IlsaNeem osim gnojidbe dušikom povećava aktivnost mikrobne flore stimuliranjem mikroorganizama u tlu tako da razvija intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna za razvoj usjeva. Sadrži 11 posto dušika, te također otpušta hranjiva 180 dana. Dobiva se termičkom reakcijom između Agrogel®-a i pogača neem sjemenki.

Studije provedene s biljkom neem su potvrdile učinkovitost odbijajućeg djelovanja na više od 200 vrsta zemljišnih štetnika. IlsaNeem stvara povoljnije uvjete u tlu za rast i razvoj zdrave i snažne biljke. Dvostruka aktivnost u ishrani bilja i revitalizaciji “umornog” tla, posebno je namijenjena korištenju u intenzivnom uzgoju. Jedna od prednosti je i aktivacija plodnosti tla i poboljšanje proizvodnje u onima slabo opskrbljenim. Ujedno pospješuje dobar početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen, a samim time osiguran je bolji izgled i kvaliteta voća i povrća.

Potrebno napraviti analizu tla

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, preporučujemo napraviti analizu tla. Na osnovu nje mogu se kombinirati navedena gnojiva ovisno želimo li popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.

Osim njih, Pro-eco nudi ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power Düngemittel GmbH (StyriaFert N+, StyriaFert Veggie, StyriaFert Powerkorn, StyriaFert NP, StyriaFert NPK) koja su pogodna za kisela tla zbog dodatka kalcija.

Za dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe obratite se Pro-eco timu na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Organsko gnojivo Dušik ILSA S.p.A. Agrogel Hraniva


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]