Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Eko-razvoj
  • 21.09.2021. 17:00
  • Sisačko-moslavačka, Klinac, Petrinja

Drijen, novo-staro voće koje članovi zadruge Eko-razvoj prerađuju u pekmez, sok i rakiju

Sama voćka jednostavna je za uzgoj i održavanje. Pofrezamo nasad dva puta godišnje, kosimo, te prihranjujemo peletiranim stajnjakom, kaže Dragan Milić, upravitelj obiteljske zadruge Eko-razvoj.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.905
  • 73
  • 0

Poljoprivrednu ekološku zadrugu Eko-razvoj čini sedam članova iste obitelji. Osnovana je 2008. godine s ciljem proizvodnje ekološkog voća, posebice šljiva, drijena, aronije i kestena. Gospodare s 30-ak hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je većina u vlasništvu zadrugara. Na 2.5 ha uzgajaju drijen, sortu novosadski krupnoplodni.

Članovi zadruge koriste plodove drijena za izradu pekmeza, soka i rakije, no u planu im je još proizvodnja čaja. "Pekmez proizvodimo bez kuhanja. Nakon pasiranja ga hladno mutimo uz dodatak šećera vodeći računa da se miješa nekoliko sati samo u jednom smjeru jer se tako pektin najbolje povezuje. Bez kuhanja će dio vitamina ostati prisutan u gotovom proizvodu“, objašnjava Dragan Milić, upravitelj zadruge. 

Kako je drijen visoko-medonosna biljka, ideja zadrugara je u budućnosti spojiti proizvodnju meda i voća.

Potres, kasni snijeg i mraz 'obrali' urod 

Nasad je mladi, tek oko šest godina i u 2019. je urod bio oko četiri kg po stablu. Iako je drijen voćka otporna na mraz, ova godina je nažalost, uz potrese donijela i kasni snijeg i mraz u okolicu sela Klinac pokraj Petrinje. Urod drijenka je zato izostao.

"Da, iznenadilo nas je. Po prvi put od kada imamo nasad urod je izostao. Ova godina je počela loše već s potresom, a onda snijeg i hladnoća. Za područje Petrinje proglašeno je stanje elementarne nepogode“, objašnjava Dragan. Berbu za sada izvode ručno što se pokazalo najzahtjevnijim zadatkom u proizvodnji. "Mana ove voćke je što svi plodovi ne dozrijevaju istovremeno pa je potrebno brati u nekoliko navrata što zahtijeva radnu snagu“, dodaje. I ovdje se, otkriva, osjeća manjak radnika, zato Dragan u dugoročnom planu ima nabavku stroja protresača za branje.

Ova godina nije bila dobra ni za uzgoj drijena 

Jedna od značajnih osobina drijena je njegova plodnost. U sezoni plodonošenja s jednog stabla može se ubrati 20-80 kg bobica ovisno o sorti, tlu i klimatskim prilikama. Plantaže kvalitetnih sorti mogu se komercijalno iskorištavati preko 150 godina. Voćka rodi godišnje i ne ugrožavaju je štetnici. Turska ima dugu tradiciju proizvodnje ovog voća i na oko 1.5 milijuna stabala godišnje proizvede oko 14.000 t plodova.

"Sama voćka jednostavna je za uzgoj i održavanje. Pofrezamo nasad dva puta godišnje, kosimo, te prihranjujemo peletiranim stajnjakom. Rezidbu još nismo odradili jer nismo sigurni je li potrebno. Niti u institutu u Novom Sadu nisu još na čisto pa se nadamo čuti iskustva nekoga tko je duže u uzgoju“, naglašava upravitelj. Stabla su sađena u relativno gusti sklop 4x5 m, ali bolesti niti štetnika nema na vidiku. Lišaj se mjestimično uhvatio na koru debla i to će zaposlenici tretirati bakrom koji je dozvoljen u ekološkoj poljoprivredi. Nema potrebe za korištenjem zaštitnih sredstava i to čini značajnu uštedu kod uzgoja. Naš sugovornik preporučuje ovu voćku svima koji razmišljaju o ekološkoj poljoprivredi.

U planu sadnja novih nasada drijena i kestena 

U planu je nabava hladnjače radi skladištenja proizvedenog voća u budućnosti, te sadnja novih nasada kestena i drijena. Za novi nasad upravo čekaju mjere iz regionalnog LAG-a. U dugoročnom planu im je i uvođenje sistema navodnjavanja plantaže radi povećanja kvalitete ploda uslijed ljetnih suša.

Inače, ovo voće konzumira se u istočnoj Europi, Ujedinjenom kraljevstvu, Kanadi, Iranu, Rusiji i dr. Svježe bobice trpkog su kiselkastog okusa i nisu za svačije nepce. Plod drijena bogat je vitaminom C, a duže skladištenje ploda nije preporučljivo jer brzo dolazi do truljenja, pa je prerada najbolji način iskorištavanja uroda. U šećeru se bobice mogu održati nekoliko zimskih mjeseci. Mogu se i zamrzavati. Bobice se mogu upotrebljavati za izradu umaka za pečenja, slično kao i popularni umak od brusnice. Uklone se koštice, te se kuha pasirana masa s dodatkom šećera i naranče.

U pojedinim krajevima svijeta konzumacija sušenih drenjula je popularna. U jugoistočnoj su Europi džem, rakija i kompot omiljeni proizvodi (Crna Gora, Bosna, Srbija) dok se u Turskoj i Iranu drenjule jedu zasoljene kao grickalica. Kora i lišće mogu se koristiti za čaj. Moguće je i dobiti ulje hladnim prešanjem iz preprženih koštica, ali ovakav proizvod još traži svoje kupce. Plodovi drijena se upotrebljavaju i u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Nasad obiteljske zadruge Eko-razvoj

Poljska, Bugarska, Turska, pa čak i Srbija razvile su svoje sorte krupnijeg ploda. Hrvatska nema svoju sortu, pa se u rasadnicima nude uvozni kultivari: lutea, jolico, kazanlak, schonbrunner, yantarnyi, krupnoplodni. Jolico je najpoznatija sorta kod nas koja daje mesnate, velike, mekše i duplo slađe plodove od divljeg drijena. Peteljka ploda mu je duža pa on visi. Kazanlak ima veliku gustu krošnju, a tamnocrveni plod koji pada sa stabla sočan je i izrazito kiseo prije dozrijevanja.

"Stablo koje je prevarilo vraga"

U Bugarskoj su raširene sorte pancharevski, shumenski i kazanlushki, sve bez prirodnih neprijatelja. Jedino o pticama treba voditi računa u sezoni dozrijevanja ploda. Prema nekim radovima sorta Szafer daje jedne od najslađih drenjula s čak 16 posto šećera u plodu (prosjek ostalih sorti od 7 do 10%). Ista sorta je među onima s najvećim udjelom vitamina C, antocijanina i polifenola. Među sortama proučavanim u Crnoj Gori apatinski rani, bačka, boro, era, kosten1, kosten2, krupnoplodni NS, Lukjanovski i drugih, najveću plodnost iskazale su sorte krupnoplodni NS i vladimirski. Apatinski rani imao je visoki sadržaj šećera od oko 14 posto. Selektirane sorte iz Ukrajine mogu dati plodove i do 4 cm duge.

U Turskoj se drijen još naziva Şeytan aldatan ağaci što bi značilo "stablo koje je prevarilo vraga". Priča potječe iz tamošnje legende koja spominje kako je vrag stigao u Tursku i sjeo ispod stabla drijena očekujući da rodi najranije pošto je i cvjetao najranije. Morao je, kaže legenda, dugo čekati.


Fotoprilog


Tagovi

Dragan Milić Uzgoj drijena Drenjula Zadruga Eko-razvoj


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!