Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okolišne potpore
  • 28.03.2016. 13:30

Dodatne potpore za okolišne mjere i do 300 eura!

Dodatne potpore su izuzetno zanimljiva mjera za brojne poljoprivrednike, a zasad je najveća prepreka neinformiranost.

Foto: Sandra Špoljar
  • 3.286
  • 163
  • 0

Baviti se poljoprivredom, uz to čuvati okoliš i za to biti nagrađen. Doslovce to proizvođačima nude Mjere 10 i 11 Programa ruralnog razvoja vezane za zaštitu okoliša.

Dodatne potpore su izuzetno zanimljive za oranične površine gdje se uvode mjere koje poboljšavaju bioraznolikost, a iznos može premašiti 300 eura po hektaru.

Održavanje starinskih voćnjaka, livada košanica, pašnjaka, također se potiče. Nema dodatnih dokumentacijskih zavrzlama jer se za njih možete prijaviti na isti način kao i za izravne potpore, poručuju na radionici o potporama za poljoprivredno-okolišne mjere.

Potpore za poljoprivredno-okolišne mjere

Potpore se dodjeljuju onim korisnicima koji provodeći poljoprivrednu praksu korisnu za prirodu i okoliš doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu poput primjerice ekoloških proizvođača, uzgajivača zaštićenih i izvornih pasmina domaćih životinja, privatnih šumoposjednika, vlasnika starih voćnjaka, ali i pčelara kao i svih onih koji žele promijeniti dosadašnju poljoprivrednu praksu i koristiti veće poticaje.

"Dodatna plaćanja su nova i nepoznata, primjerice svi koji imaju velike oranične površine, mogu pomoći oprašivačima na način da usiju uz rub parcele cvjetnu traku s jednogodišnjim vrstama cvijeća. Kukci dolaze na te vrste pa vrše funkciju i prirodnih pesticida.

Novac sada nije problem", kaže Darko Znaor, magistar ekološke poljoprivrede koji je voditelj projekta informiranja poljoprivrednika. Dvije milijarde eura u naredne dvije godine za Program ruralnog razvoja nije malo.

Foto: Sandra Špoljar


Tagovi

Darko Znaor Program ruralnog razvoja IAKS


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]