Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Danska eko proizvodnja
  • 20.02.2018. 07:30

Danska rekorder potrošnje ekoloških proizvoda, spremni za jedinstveni globalni uspjeh

Takvo je tržište vrlo interesantno za danske proizvođače hrane jer ih motivira da budu inovativni i stalno razvijaju nove, zanimljive eko proizvode.

  • 919
  • 194
  • 1

Danska je još prije dvije godine postavila cilj da će do 2020. godine cijelu poljoprivrednu proizvodnju pretvoriti u 100% ekološku i biodinamičku

Danas ekološka proizvodnja Danske pokriva gotovo 10% domaćeg prehrambenog tržišta. Danski proizvođači hrane čije se inovacije potiče, vjeruju da su spremni za jedinstveni globalni uspjeh, piše Food Navigator.  

Danska postaje 100 posto organska zemlja

Prema najnovijim podacima, globalna prodaja ekološki proizvedene hrane dosegnula je nove visine. Tako je u svijetu, u 2016. godini kupnja ekološki uzgojene hrane dosegla vrijednost od 90 milijardi dolara, stoji u izvješću Instituta za ekološku poljoprivredu (FiBL) iz Švicarske te Međunarodne federacije pokreta za ekološku poljoprivredu (IFOAM). Veličina globalnog ekološkog tržišta se upeterostručila od 2000. godine. 

Danci su vjerojatno potrošači koji najviše vole kupovati ekološki uzgojene proizvode. U 2016. godini ekološki je sektor činio 9,7% tržišnog udjela. Dansku je slijedio Luksemburg sa 8,6% tržišnog udjela te Švicarska sa 8,4% tržišnog udjela. 

U 2017. godini dosegli 13% prodaje eko proizvoda?

"Doista smo ponosni na položaj Danske kao vodeće zemlje ekološke proizvodnje na svijetu, što pokazuje da su Danci željni razlike u onome što stavljaju u svoju potrošačku košaru. Danci preuzimaju zajedničku odgovornost za zaštitu prirodnog okoliša i pitke vode od utjecaja pesticida i osiguranje dobrog života za stoku", rekao je Helle Borup Friberg, izvršni direktor organizacije Organska Danska.

Pretpostavlja se da će podaci o kupovini ekoloških proizvoda za 2017. godinu pokazati rast od oko 13%. "Takvo je tržište, naravno, vrlo interesantno za danske proizvođače hrane", rekao je Line Skouboe, PR voditelj Organske Danske, istaknuvši kako su kategorije koje tradicionalno dobro prolaze kod potrošača svježi te mliječni proizvodi. No, i druge kategorije bilježe rast u ekološkoj prodaji. 

"Sve je veća potrošnja i prerađenih ekoloških proizvoda. Primjerice, prodaja eko soka, vina, sladoleda i slatkiša porasla je sa 30 na nekoliko stotina posto u 2017. godini", kaže Skouboe. 

Danski proizvodi atraktivni i stranim tržištima

Kada se govori o izvozu, danski su proizvođači ekološke hrane konkurentni i u prednosti. Ta je zemlja bila prva koja je uspostavila kontrolu ekoloških standarda još 1987. godine pa ekološki proizvođači svoju proizvodnju izgrađuju na jakim temeljima. 

"Danci sve više i više kupuju ekološke proizvode, u sve više i više kategorija što motivira danske ekološke kompanije da budu inovativne i stalno razvijaju nove, zanimljive eko proizvode. Hrana iz Danske također je poznata po visokoj razini sigurnosti što ekološke proizvode čini atraktivnima na stranim tržištima", rekao je Skouboe. 

Njemačka i Švedska trenutno su najveća izvozna tržišta za danske eko proizvođače. Tako u Njemačku izvoze 39% eko proizvoda, u Švedsku 19%, ali eko proizvođači privlače sve više pozornosti i izvan okvira Europe. Tako je, primjerice, Kina treće po veličini tržište koje uvozi 12% danskih eko proizvoda. 

Izvoz eko proizvoda u 2016. godini iznosio je 2,4 milijarde kruna što je 23% više nego prethodne godine. 

Foto: Bigstockphoto/pressmaster


Tagovi

Danska eko proizvodnja Eko proizvodnja Ekološka hrana Danska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]