Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko hrana za alergije
  • 07.03.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Cikla i jabučni ocat mogu pomoći kod alergija, ojačajte imunitet na vrijeme

Jačanje imuniteta najbitnije je prije pojave visoke razine peludi, a koje ekološke namirnice će u tome najbolje pomoći moglo se saznati na osječkom Eko trgu.

Foto: JumpStory
  • 1.461
  • 69
  • 0

Kako su zime sve blaže, tako se i vegetacija ranije budi. Biljke počinju rasti prije i brže, te ispuštaju alergene duže i više nego ikada ranije, a pelud lijeske i johe već se nalazi u zraku. Razine su za sada još niske, no to neće još dugo ostati tako, pa alergične osobe ovo vrijeme trebaju iskoristiti za jačanje imuniteta. Birane namirnice tome mogu doprinijeti, a neke od njih predstavljene su na Eko trgu osječke tržnice.

Jedna od naistaknutijih proizvoda bila je cikla, koja se cijele sezone može pronaći na tržnici. OPG Delibos predstavio je svoju ekološki uzgojenu ciklu od koje pravi sokove i namaze. "Pomaže za brojne bolesti, recimo za leukemiju. Svi koji konzumiraju sok, svježu ciklu otporniji su“, kaže za Osječku televiziju vlasnik OPG-a Ivan Delibos.

Kako sačuvati ciklu za zimu

Osim cikle, zanimljiva namirnica je bio i jabučni ocat kojeg su proizveli i predstavili učenici Poljoprivredne i veterinarske škole. "Jabučni ocat su proizveli učenici s profesorima u sklopu praktične nastave i učeničke zadruge. U svojoj školi imamo 1,5 hektar jabuka gdje ih nakon berbe meljemo u stroju za usitnjavanje. Nakon toga usitnjenje jabuke idu u prešu za vino. Čisti sok bez konzervansa stavljamo u bure gdje se stvara gljiva te u procesu vrenja ona kiseli jabučni ocat koji mora odstajati jedno 6 mjeseci“, pojasnio im je profesor Marin Marić.

Jabučni ocat - apsolutni lijek iz davnina

Na Eko trgu je bila i proizvođačica iz Orahovice koja je imala zeleno lisnato povrće s eko oznakom koje je isto odlično za osobe koje imaju peludne alergije.

Više o temi možete pogledati u videu:


Povezana biljna vrsta

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Alergije Eko trg Cikla Jabučni ocat Zeljasto povrće Jačanje imuniteta OPG Delibos Poljoprivredne i veterinarske škole


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com