Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božje ovčice
  • 06.06.2021. 18:00

Bubamare se hrane štetnicima - kako ih privući i zadržati u vrtu?

Ove točkaste srećonoše hrane se lisnim i štitastim ušima, grinjama i drugim štetnim kukcima pa čak i gljivicom koja uzrokuje pepelnicu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 2.991
  • 80
  • 0

Kada bi sletjela na ruku, nagovještavala bi dane radosti. Brojanjem do njenog polijetanja, saznavao se broj godina života, a djevojkama je kazivao za koliko će se mjeseci udati. Smatra se da nije dobro otjerati ju s odjeće jer se vjeruje da nosi sreću, pogađate, riječ je božjoj ovčici poznatijoj kao bubamara.

Za ovog malenog kukca mnogi vjeruju da nosi sreću, a za sve koji uzgajaju povrće i voće ona to i jest. Ove točkaste srećonoše hrane se lisnim i štitastim ušima, grinjama i drugim štetnim insektima. MasterClass piše da se čak hrane i gljivicom koja uzrokuje pepelnicu pa su odlične za ekološku proizvodnju.

Ovisno o vrsti hrane koju koriste, postoje afidifagne božje ovčice koje jedu biljne uši, zatim akarifagne koje jedu grinje i kokcidifagne kojima su zanimljive štitaste uši. Jedna bubamara tijekom svog života pojede oko 5.000 lisnih uši, navodi garden therapy.

U Europi živi više od 100 vrsta božjih ovčica, ali samo mali broj uzrokuje štete na kultiviranim biljkama, stoga nema mjesta za strah. Često ljudi misle da su one crne ili žute boje loše, no, to nije tako. Primjerice četrnaesttočkasta božja ovčica (Propylea quatuordecimpunctata) je žuta s crnim točkama i hrani se biljnim ušima. Dok je crna, kuglastog oblika (Stethorus punctillum) predator crvenog pauka i od velike je koristi u voćnjacima, upozoravaju u brošuri Upoznajmo korisne kukce i očuvajmo biološku raznolikost.

Koje ih cvijeće privlači? 

"Privlači ih biljna raznolikost, cvijeće, a naročito zdravo tlo", kaže nam Ivka Preglin s OPG-a Preglin na kojem ne koriste kemijske pesticide već isključivo vlastiti kompost, glistal i malč. Osim bubamara, na svom OPG-u imaju i pravu oazu pčela, bumbara i leptira naglasivši da je to zato što ne koriste otrove.

S ovog gospodarstva upozoravaju da prvo treba shvatiti da će isto ono što ih privlači, pomoći i u njihovom zadržavanju u dvorištu ili vrtu. "Važno je pobrinuti se da imaju hrane, sklonište i vode pa će one u njemu poželjeti ostati i razmnožavati se", ističe Preglin rekavši i da treba vremena uvjeriti ih da je vaš vrt dobro mjesto za njihov život.

"Stavljanje plitkih tanjura s vodom također će pomoći u privlačenju bubamara kao i korisnih guštera koji jedu štetne crvene puževe golaće", napominje Preglin. U to im se može staviti i kamen kako bi mogle odmoriti dok piju i kako bi lakše došle do vode.

S obzirom na to su im omiljeni izvor hrane lisne uši, treba i njih privući u vrt. Ali naravno, ne na kultiviranom bilju već "biljkama varalicama", a to mogu biti neven ili dragoljub. 

Cvijeće koje privlači bubamare su neveni, kadife, gilardije, cinije, uresnice, plavi kokotić, lucerna, kopar, maslačak, zijevalica, različak, stolisnik, sapunika, vlasac i slično. Međutim, tu su i mnoge povrtne kulture poput kupusa, češnjaka, peršina, rotkvice. 

"Pustite da priroda u vašem vrtu napravi ravnotežu između kukaca, životinja i biljaka. Jedino tako možete imati samoodrživost i zdravu okolinu", poručuju s ovog OPG-a.


Tagovi

Božje ovčice Bubamare Ivka Preglin OPG Preglin Privlačenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]