Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gliste u bašti
  • 09.06.2019. 08:00

Broj glista pokazuje koliko je zemljište zdravo - privucite ih

Gliste se hrane organskim materijama, biljnim ostacima, sitnim insektima i mogu obraditi puno zemlje. Naime, jedu dve tone suve materije po hektaru u godinu dana.

Foto: Pixabay/PortalJardin
  • 6.055
  • 170
  • 0

Kada sam prvi put uzela obrađivati komad gradskog zemljišta, prvo što me je komšija pitao bilo je: Ima li glista u zemlji? Mislio je, naravno, na kišne gliste, koje čine 12% živih organizama u tlu. 

Koliko su korisne ove životinjice, govori činjenica da usitnjuju organsku materiju i ujedno luče kalcijum i tako slepljuju čestice gline i humusa u stabilni glineno - humusni kompleks. Ovaj proizvod vidljiv je u obliku grupisanih i nepravilnih mrvica koje gliste iznose na površinu tla. U dobrim zemljištima, na kvadratnom metru do 30 centimetara dubine, može se naći preko stotinu glista. Zbog izrazito korisnog rada u pojedinoj literaturi ih zovu i "kravicama tla" ili "prirodnim plugovima". 

Provetravaju i obogaćuju zemljište

Njihovi tuneli pomažu u provetravanju tla što olakšava korenju biljaka u nicanju, ali i u primanju hraniva iz tla. Takođe, zemlja u kojoj su gliste ima veću sposobnost upiti vodu što smanjuje eroziju zemljišta. 

Gliste se hrane organskom materijom, biljnim ostacima, sitnim insektima i mogu obraditi puno zemlje. Naime, jedu dve tone suve materije po hektaru u godinu dana, piše Almanac.com! Vare je i mešaju sa zemljištem kako bi formirali svoje grupe. Budući da njihova creva sadrže mnoštvo mikroorganizama, ono što iz njih izlazi može imati osam puta više hranljivih materija od onog što je ušlo. Skupine (odlivci) koje izlučuju bogati su azotom, fosforom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i sumporom u rastvorljivom obliku pa ih biljke mogu lako koristiti. 

Koliko glista je u tvojoj bašti? 

Dakle, prisutnost glista u bašti pokazatelj je njegovog zdravlja jer što je više glista, više je organske materije. Jednostavno možete testirati koliko je vaša bašta zdrava tako da iskopate 30x30 cm dubine oko 18 cm. Zemlju stavite na ceradu i jednostavno izbrojite gliste. 

Ako ih je deset i više, zemlja je zdrava. U slučaju da ih nema, to je znak da su uslovi za gliste u zemlji siromašni - da zemlja nema dovoljno vlage, da sadrži otrovne supstance, da je tlo peskovito ili je siromašno organskom materijom. 

Osigurajte im sve uslove za vredan rad 

Želite li povećati populaciju glista u tlu, evo što vam je činiti: 

  • Smanjite obradu zemljišta ašovljenjem ili kopanjem. Umesto toga, tlo malčirajte slamom, senom, lišćem ili jednostavno korovom koji ste počupali. 
  • Koristite organsko đubrivo i kompost. U ovom slučaju odlično je i đubrivo od koprive. 
  • Nemojte koristiti hemijska sredstva koja će ih oterati sa zemlje. 
  • Okolina tla takođe je važna pa se potrudite da bude raznolika sa puno različitih useva i cveća. 
  • Voda je važan faktor jer se tela glista sastoje od 80% vode. Međutim, previše vode ih može udaviti. 
  • Gliste više vole ilovastu zemlju, a ne peskovito tlo koje je abrazivno i brzo se isušuje. 
  • Kada je reč o kiselosti, preferiraju neutralno, pH 7, ali će tolerisati i nešto niži ili viši, od 5 do 8. 

Tagovi

Gliste u bašti Provetravanje Organska materija Malčiranje Sposobnost Pokazatelj Hranljive materije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.