Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božo Vlačić
  • 27.11.2018. 11:00

Božo Vlačić: Od Japanaca sam dobio ideju za brašno od lista smokve

Božo Vlačić iz Trebinja je prvi podigao plantažu smokvi, a osim pekmeza, džemova, slatka, likera i rakije od smokve proizvodi čaj i bračno od lista smokve.

Foto: Ranka Vojnović/Arhiva Bože Vlačića
  • 2.055
  • 50
  • 0

Među brojnim štandovima na ovogodišnjem "Jesenjem sajmu" u Banja Luci moju pažnju je privukao štand Bože Vlačića iz Trebinja sa proizvodima od smokve. Njegovi likeri, slatko, džemovi i ostali proizvodi osvojili su brojne nagrade na sajmovima širom zemlje i regiona. Najnoviji proizvod je brašno od lista smokve.

Božo Vlačić: Najbolje su hercegovačke smokve

Ovaj Trebinjac je prije desetak godina odlučio da podigne plantažu smokava i zasadio je prvih 500 stabala. Na ovaj korak se odlučio kada je shvatio da na tržištu nema domaće smokve i proizvoda od smokve.

Od Bože saznajem kako je počeo sa uzgajanjem smokava. "Obilazeći trgovine i pijace shvatio sam da nema naše domaće smokve i to me je potaklo da posadim prvu plantažu smokava. Tokom vremena broj stabala se povećavao, a zastupljene su stare, hercegovačke autohtone sorte poput petrovače, klaparice, sušarice, zimnice i druge. Danas imam 7 sorti različitog vremena dozrijevanja, a zbog toga berba traje i do pola godine. Smokva je takva voćna vrsta kojoj treba obezbjediti redovnu rezidbu i đubrenje i uzgaja se potpuno prirodno."

Osim prerade plodova smokve proizvodi i sadnice autohtonih hercegovačkih sorti smokava.

Zahvaljujući toploj hercegovačkoj klimi i plodnoj zemlji plodovi smokve su odličnog kvaliteta. U zavisnosti od godine i sorte stabla u punom rodu mogu dati i do 100 kg uroda. Berba započinje u julu i traje sve do kraja novembra. Zbog malih parcela, koje su karakteristične za Hercegovinu, njegove plantaže se nalaze na četiri lokacije.

Široka paleta proizvoda

Osim smokve ima posađene šljive, trešnje, višnje, jabuke, kivi, breskve, dunje, masline, japansku jabuku.

Proizvodi od smokve osvajaju nagrade

Osim svježe smokve od ovog mediteranskog voća naš sagovornik priprema mnogobrojne proizvode.

"Od smokve se sve može iskoristiti i preraditi. Od plodova pripremam likere, pekmeze, džemove, slatko od oguljenih i zelenih smokava, smokve sa orasima, suvu smokvu, suvu smokvu sa čokoladom, smokvenjak, rakiju od svježih i suvih smokava, sušeni list  i brašno. Svi moji proizvodi su pripremljeni po tradicionalnim receptima i redovno na sajmovima osvajaju nagrade za kvalitet. Ove godine prvi put sam pripremio džem bez dodavanja šećera koji je osvojio kupce", objašnjava Božo Vlačić.

Sve proizvode priprema ručno, a prerada je zasnovana na tradicijskim receptima trebinjskog kraja i ograničenim količinama. Kao sirovinu za proizvode Vlačić koristi isključivo plodove smokava sa svojih plataža i ne koristi nikakve konzervanse.

Svoje proizvode je predstavio na brojnim sajmovima, kako domaćim tako i inostranim, i osvojio brone zlatne i srebrne medalje za kvalitet.

Čaj i brašno od lista smokve

Osim prerade plodova i proizvodnje sadnica  Božo Vlačić suši list smoke. Listovi smokve sadrže mnogo minerala, vitamina, antioksidanasa i pravi su izvor zdravlja. Od davnina je poznato da čaj od lišća smokve pomaže kod regulisanja nivoa insulina i holesterola.

Božo Vlačić osvojio je brojna priznanja

Dijabetičarima će redovna knzumacija ovog čaja pomoći kod regulisanja vrijednosti šećera u krvi. Osim toga, ovaj čaj pomaže kod regulisanja krvnog pritiska, bolesti disajnih puteva kao što je bronhitis, sprečava pojavu dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i tumora.

Dovoljno je dvije kašike suvog lišća smokve preliti sa 200ml ključale vode. Sačekajte do 15 minuta, procijedite i čaj je spreman za piće.

Božo Vlačić je od Japanaca dobio ideju da proizvodi brašno od lista smokve: "Zahvaljujući japanskoj Agenciji za međunarodnu saradnju počeo sam da od lista smokve pravim brašno. Od njih sam dobio sušaru i ideju za proizvodnju ovog brašna. U Japanu prerađuju list smokve na ovaj način, a dobijeno brašno koriste kao veoma tražen začin. Brašno od lista smokve je odličan lijek za bronhitis", zaključio je Vlačić. 


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Smokva Božo Vlačić Smokvin list Pekmez Džem Čaj Brašno Trebinje Hercegovačka smokva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas