Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostiranje u kuhinji
  • 12.11.2019. 13:30

Bokashi kompostiranje je pogodno za svaku kuhinju

Bokashi kompostiranje je odličan način da se iskoristi kuhinjski otpad, uključujući mliječne proizvode, ostatke mesa, čak i kosti. U procesu anaerobne fermentacije dobivamo dva odlična proizvoda: tekućinu bogatu korisnim mikroorganizmima i kruto gnojivo.

Foto: Depositphotos/Fevziie
  • 4.325
  • 234
  • 0

Sve veći broj ljudi odlučuje se uzgajati povrće i druge biljne vrste na zdrav način, bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva. Kako bi se osigurala dobra ishrana uzgajanih biljaka i obogaćivanje zemljišta okrećemo se kompostiranju. Bokashi kompostiranje je poseban način kompostiranja kuhinjskog otpada gdje se fermentacija odvija u anaerobnim uvjetima.

Kompostiranje u kuhinji

Kod klasičnog kompostiranja u kompostnu masu dodajemo zeleni i smeđi materijal odnosno: pokošenu travu, sijeno, lišće, grančice, ostatke od povrća i slično. U bokashi kompostnu masu osim organskog otpada iz kuhinje dodajemo mliječne proizvode i ostatke mesa, čak i sitnije kosti. Ovaj način kompostiranja nam omogućava da sav otpad koji stvorimo prilikom pripreme ručka i što ostane poslije jela pretvorimo u visokovrijedno kompostno gnojivo. Naravno, otpadni materijal poput ambalaže, deterdženata, masnoća, sapuna, boja, lakova ne dodajemo.

Za uspješno bokashi kompostiranje potrebna je dobra posuda za kompostiranje, kuhinjski otpad i bokashi starter.

Posuda za bokashi kompostiranje mora osigurati sljedeće uvjete: da se može dobro zatvoriti kako bi se osigurali anaerobni uvjeti, da omogući otjecanje tekućeg sadržaja i ne bi smjela biti manje zapremine od 5l. Možemo koristiti namjenske posude za bokashi kompostiranje, obične plastične bačve sa slavinom i poklopcem ili možemo iskoristiti dvije plastične kante i jedan poklopac. Na našem području najlakše je da odaberemo plastičnu bačvu sa slavinom i poklopcem. Posudu za bokashi možemo i sami napraviti tako što uzmemo dvije kante iste zapremine. Takve kante se mogu staviti jedna u drugu. Kanti koja ide u unutrašnjost potrebno je izbušiti dno. Tako će dno kante biti rupičasto i tekućina će se cijediti u vanjsku kantu. Unutrašnja kanta se poklapa poklopcem.

Što je bokashi kompost?

Sama riječ bokashi je japanska riječ koja se odnosi na "fermentiranu organsku tvar". Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća dr.sc. Teruo Higa, profesor sa Sveučilišta Ryukyus, Okinava, Japan, uspio je izolirati efektivne mikroorganizme iz zemljišta, skraćeno nazvane EM. Od preko 80 mikroorganizama uspio je stvoriti tekući inaktivni oblik. Prvo što je primijetio je da ovi mikroorganizmi aktivno razlažu organski otpad u zemljištu i stvaraju visokokvalitetan humus, aktiviraju zemljišne tvari koje hrane uzgajane biljke. Kasnije će EM pripravci dobiti daleko širu primjenu.

U azijskim zemljama od davnina su razvijane različite metode gnojidbe organskim tvarima, dok se na zapadu ideja o kompostiranju, posebice o bokashi kompostiranju, sporo prihvaćala.

Sam proces fermentacije kuhinjskog otpada je pod djelovanjem mikroorganizama i to: Saccharomices spp. kvasaca i Lactobacillus spp. bakterija mliječno-kiselog vrenja. Mikroorganizme iz ovih grupa nalazimo u jogurtu, silaži, sjenaži, što nam govori da se u pripremi bokashija koriste mikroorganizmi koji se nalaze u prirodi.

Kuhinjski otpad, organski otpad iz kuhinje s otpadom od mesa i mliječnih proizvoda, se pomiješa s bokashi starterom i pritisne u kanti kako bi se istisnuo zrak. Odozgo se posipa sa starterom i ostavi u poklopljenoj posudi. Drugi način je da dodajete otpad u slojevima, kako pravimo otpad, svaki sloj posipamo starterom i dobro pritisnemo. Napunjena posuda, koju smo poklopili, ostaje tako 10 do 15 dana. Za to vrijeme potrebno je svaki drugi dan odvrnuti slavinu kako bi izišla tekućina koja nastaje u procesu bokashi kompostiranja.

Miris komposta ne smije biti neugodan

Tijekom procesa kompostiranja miris treba biti ugodan, slatko – kiselkast. Svaki neugodan miris nam govori da se nešto u procesu fermentacije dogodilo i sam proces je otišao u krivom pravcu. Loš miris nam je prvi pokazatelj da smo negdje pogriješili. Ponekad je dovoljno posipati sadržaj u kanti s bokashi starterom da bi se problem riješio.

U procesu bokashi kompostiranja dobivamo dva odlična proizvoda: tekućinu koja se izdvaja tijekom fermentacije i kruto gnojivo. Tekućina je bogata korisnim mikroorganizmima. Može se koristiti na različite načine: za uklanjanje neugodnih mirisa iz odvoda (posebno iz sudopera), za zalijevanje biljaka (potrebno je razblažiti vodom). Tekućina se koristi u roku od 24h.

Kruto gnojivo, pred kompost, može se dodavati u klasičan kompost, zakopati u zemljište ili koristiti za pripremu kompostnog čaja. Kod zakopavanja u zemlju, stavljanja u teglice ili ispod malča treba znati da ovo gnojivo ne treba doći u kontakt s korijenom biljaka najmanje dva tjedna zbog svoje kisele ph vrijednosti.


Tagovi

Kompositranje u kuhinji Bokashi kompostiranje Bokashi Kompostiranje u kanti Humus Starter


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije