Jana Mitrović, ima svoje gazdinstvo, brend, bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cveća. Želja da ima više vremena za decu, bila je polazna tačka da celodnevni rad u kancelariji zameni sopstvenom proizvodnjom. U prostoru od sto kvadrata u centru grada proizvodnja klica i mikrobilja, urađena je po HCCP standardu.
Jana Mitrović majka, supruga, ćerka, ima svoje gazdinstvo, brend, bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cveća. Brend Urbani farmer osnovan je jula 2016. godine posluje u sklopu poljoprivrednog gazdinstva Jane Mitrović.
"Kada smo se upustili u ovu avanturu, naš proizvod bio je jedinstven na tržištu. Ugovorili smo plasman našeg bilja u mnogim restoranima, bez konkurencije. Bilo je mnogo lakše jel nisu imali sa kime da nas porede. Danas ima konkurencije na tržištu i varira odnos cene i kvaliteta, a mi imamo stalne kupce i naš prepoznatljivi kvalitet", kaže Jana.
Njihovi proizvodi svoj plasman nalaze u HOREKA tržištu gde su prisutni u preko 100 restorana u Beogradu i Novom Sadu, a plasiraju proizvode i u nekoliko ritejl objekata.
Želja da ima više vremena za decu, bila je polazna tačka da celodnevni rad u kancelariji zameni sopstvenom proizvodnjom.
"Baka je naklijavala pšenicu kada smo brat i ja bili mali i pričala nam koliko su klice zdrave", seća se Jana. Kaže da je ideja o gajenju mikrobilja došla spontano, te da je njen suprug čuo o toj proizvodnji u regionu.
"Krenuli smo da istražujemo na internetu, da se bliže upoznamo sa proizvodnjom mikrobilja, gde smo naučili prve korake. Put u Zagreb kod porodice Butković koji su vlasnici brenda Kliconoša nadogradili smo znanja i upoznali se sa finesama ove proizvodnje", seća se početaka Jana.
Na početku su imali pet vrsta mikrobilja i četiri vrste klica, a počeli su u trpezariji stana na četvrtom spratu. "Kada smo kretali imali smo želju, volju i cilj, početna ulaganja nisu bila velika i otisnuli smo se u našu avanturu, danas imamo brend, veći asortiman i stalno osluškujemo tržište i uvodimo nove biljne vrste koje klijenti od nas traže," kaže ona.
Proizvodnja klica i mikrobilja u prostoru od sto kvadrata u centru grada, urađena po HCCP standardu, ispunjava higijenske proizvodne standarde neophodne da bi roba bila plasirana u restorane i supermarkete.
Mikrobilje, mlad izdanak odrasle biljke, dobija se tako što se seme gusto zasadi, poput pšenične trave, ono traje dok ima mesta da raste u saksiji. Preporučeno je čuvanje u frižideru, pri nižim temperaturama biljke sporije rastu i duže ostaju sveže. Klice imaju rok trajanja sedam dana, a cveće oko pet zavisno od biljne vrste, uz obavezno čuvanje u frižideru.
Seme nabavljaju iz Engleske, Italije i Slovenije. Tehnologija proizvodnje klica i mikrobilja specifična je za svaku biljnu vrstu, neko seme se pre naklijavanja potapa, neko seje direktno, a neko naklijava.
Mikrobilje proizvedeno iz netretiranog semena izuzetno je zdravo, ukusno i ima veći procenat koncetrovanih vitamina 4 do 40% u odnosu na odraslu biljku.
Proizvodnja jestivog cveća je u plasteniku koji se preko zime dogreva i omogućava snabdevanje tržišta tokom cele godine. Klice, mikrobilje i jestivo cveće se ne tretiraju hemijom, bezbedno je za upotrebu. Brend Urbani farmer u svojoj paleti proizvoda ima vrsta koje su više tražene, neke manje, dobro je kažu - imati izbor.
"Količine iz dana u dan rastu, najveća potražnja je ponedeljkom, a u policama uvek ima oko 500 saksijica. Proizvodimo više od 15 vrsta mikrobilja i pet vrsta klica. Mikrobilje koje imamo u ponudi je grašak, amarant, rukola, slačica, rotkva, suncokret, luk, sango rotkvica, crna slačica, bosiljak genovese, brokoli, plava keleraba i dr., a od klica piskavica, alfalfa, rotkvica, mungo pasulj i brokoli," ponosno priča Jana.
Prednost vertiklanih urbanih farmi jeste ta što se na malom prostoru može da gaji veća količina bilja i spoljašni uticaji skoro da nemaju uticaja na proizvodnju. U ovakvoj proizvodnji vlaga ume i zna da bude problem, treba naći način i držati je pod kontrolom. Potrebno je kako kaže naša sagovornica vreme, učenje, rad, upornost da se spozna kako koja biljna vrsta najbolje uspeva, šta joj najviše odgovara i napraviti mikroklimu za svaku vrstu.
Urbana farmerka Jana u kuhinje domaćih šefova poznatih restorana unosi i dodatne boje proizvodnjom jestivog cveća.
"Cilj naše kompanije je da stalno raste to je negde izazov i stalno smo u potrazi za novim biljnim vrstama koje bi bile inovativne na tržištu i zadovoljile stroge kriterijume šefova kuhinja prestižnih restorana. Najveći izazov na domaćem tržištu je održati kvalitet i ostati na poziciji gde jesi," kaže ona.
Proizvodnja mikrobilja počela je u Americi pre više od deset godina i polako došla kod nas. Veliki proizvođači su Holandija i Italija. "Pratimo trendove u svetu proizvodnje mikrobilja i trudimo se da odaberemo biljne vrste koja pružaju raznolikost u boji, teksturi i obliku," ističe Jana.
Planovi Urbanih farmera su da mikrobilje, klice i jestivo cveće u skorijoj budućnosti počnu da izvoze van granica naše zemlje.
Foto prilog
Tagovi
Autorka