Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba haskapa
  • 16.07.2022. 13:30
  • Zagrebačka, Vrbovec Samoborski

Babojelić: Solari su nam donijeli 80 posto manje račune za struju, ali moglo bi biti još bolje

Na OPG-u Ivice Babojelića u tijeku je berba sibirske borovnice ili haskapa koju uzgaja na ekološki način, a uložio je i u skladišni prostor, navodnjavanje, preradu, solarne panele... Kupio je i stroj za berbu, ali je "zapeo" na granici.

Foto: Marinko Petković
  • 2.678
  • 276
  • 0

OPG Ivice Babojelića iz Samobora pravi je primjer dobre prakse. Mladi ekološki poljoprivrednik na gotovo tri hektara uzgaja sibirsku borovnicu ili haskap, prerađuje ju i proizvodi sokove. Gospodarstvo osnovano 2015. godine podigao je na višu razinu brojnim ulaganjima, bilo u proizvodnju, preradu ili navodnjavanje, a prvi je OPG na kojem je nedavno Zagrebačka županija sufinancirala postavljanje solarnih panela. Bespovratne potpore u vrijednosti 3,8 milijuna kuna dosežu do 100.000 kuna po korisniku, odnosno do 150.000 kn, ako se radi o ekološkom poljoprivredniku.  

"Jako su nam se smanjili veliki računi za struju koji su zbog velike hladnjače mjesečno iznosili 4.000 do 5.000 kuna, pa sada plaćamo 20 posto od toga što držim da je jako dobra ušteda nakon postavljanja solarnih panela", kaže zadovoljno vlasnik čije smo veće gospodarstvo u Vrbovcu Samoborskom posjetili usred zahtjevne berbe borovnica u ovo doba godine.

Urod se, kaže, svake godine povećava, a ove godine očekuju pet tona.

Berača više nema, pa kupio stroj za berbu

Zatekli smo tijekom obilaska samo nekoliko berača, svega pet, a naš radišni i poduzetni domaćin nam je otkrio da bi trebao imati za berbu 50 ljudi koje je teško naći, pa se odlučio za skupu, ali i neophodnu investiciju. Kupio je stroj za berbu borovnica u Srbiji, koji je, otkriva, zbog nenadane administrativne zavrzlame na carini, zapeo na graničnom prijelazu Bjakovo. Inače, kaže, ima u njegovom kraju u prvom redu Nepalaca, ali se nisu pokazali dobrim beračima kao domaći ljudi, kojih još može naći do 10. 

"Pa sam bio prisiljen uću u nabavku stroja, koji košta kao novi skupocjeni auto", dodaje.

Berba borovnica je u tijeku 

Njegov OPG u više je navrata dobio potpore županije koje je koristio za različite namjene, od nabave opreme za doradu i preradu voća, do izrade web stranica. Prijava za solare, a troškovi energije su na rekordnim razinama i poljoprivrednici su prisiljeni tražiti nova rješenja, je uspješno odrađena i odobreno mu je bespovratnih 70.000 kuna.  

Čuli smo da bi moglo biti još bolje, kada bi uspjeli riješiti otvoreno pitanje preraspodjele električne energije sa HEP-om, odnosno kada bi taj omjer bio jedan za jedan, što se tiče proizvodnje 1kw struje i njezine potrošnje u iznosu od 1kw. Dakle, trebalo bi promijeniti način obračuna za velike potrošače električne energije. No, po tome pitanju, kaže, nema pomaka. "Na našu je štetu jer po danu proizvodimo skupu struju, a po noći jeftinu, ali i dalje plaćamo skupu, što nije u skladu s postojećom praksom u drugim zemljama", navodi.

Električna energija od sunca - kako do solarne elektrane na OPG-u?

Proizvode plasiraju lokalno, u grad Zagreb te u dućane zdrave hrane te ističe da ljudi rado biraju eko proizvode lokalnih proizvođača. Imaju tri licencirane kanadske sorte sibirske borovnice, koje u slobodnom prijevodu znače zvijer, ljepotica i mećava, a koje se razlikuju po izgledu bobice, ali i po okusu te namjeni, bilo da se radi o proizvodnji soka, džema... U novoj komori na minus 18 stupnjeva ima mjesta za 50 tona zamrznutog voća.   

Navodnjavanje iz 18 km cijevi osam sati dnevno

Nažalost, učestale klimatske nepogode nisu zaobišle ni njegovu plantažu, pa je, kaže, urod smanjen ove godine za 20 posto. Naime, jak vjetar, uoči same berbe, početkom lipnja, strusio je dosta plodova. Osiguranje pokriva mraz, tuču, oluju i požar, a za njega godišnje izdvaja čak 60.000 kuna. Istina, 70 posto su to novci EU-a, ali i onih 30 posto treba namaknuti, pojašnjava.

Babojelić napominje da ima 10 ozbiljnih plantaža sibirske borovnice  u Hrvatskoj, a radi se o zahtjevnoj proizvodnji, prije svega zbog vode.. Naime, pumpnu stanicu, koju smo i obišli, ima na aplikaciji mobitela, te sustav navodnjavanja kap po kap, koristi osam sati dnevno. Drži da je navodnjavanje nužno, te je Županija uskočila sa sredstvima za nabavu opreme, a on je sam položio 18 kilometara cijevi ispod plantaže, te instalirao tri kilometra kabela za struju.

Solarni paneli na skladišnom prostoru 

Voda se nalazi na 12 metara ispod zemlje, te pumpa vuče 7.000 litara u jednom satu. Radi se o velikoj početnoj investiciji, jer samo oprema košta gotovo 100.000 kuna. Tu je i kredit HBOR-a za liniju za sok i opremu za hladnjaču, vrijedan 50.000 eura.   

Gavez čuva haskap na eko prihvatljiv način

Na naš upit kako sve to otplaćuje iz tekuće proizvodnje, čuli smo da je volja ta koja je presudna kod iznalaženja potrebnih resursa za ulazak u ozbiljan posao. Uz to, danas je, kaže, ipak lakše jer je puno toga dostupno na internetu i čovjek se tome mora posvetiti. Uz to, on je i veliki zagovornik potrebne edukacije, pa je nedavno bio na studijskom putovanju ekoloških poljoprivrednika iz ove županije u Austriju.

"Ondje se ima što vidjeti i naučiti, jer tamo i organsko meso, voće ili povrće, ali i pivo, imaju oznaku bio", priča nam.  

Kako bi stao na put štetnicima, a u skladu sa zaštitom u ekološkoj poljoprivredi, među redovima haskapa je zasađen gavez, koji je pun ušiju, ali su zato borovnice "čiste". Iste smo i probali direktno s grma. 

Uložio je i u sustav za navodnjavanje 

Uspješno se nosi i s najezdom ptica koje plaši zvučnim topom, koji svakih 20 minuta ispali zvučni udarac. Jednoga su mu, kaže, ukrali i pored toga što su nasadi ograđeni i pod videonadzorom. No, kada dođe jato fazana u nasade, onda nema pomoći.

"Ima puno izazova u ekološkoj poljoprivredi, ali ona nema alternative i moramo ići u smjeru održive proizvodnje hrane", zaključuje Babojelić.            


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivica Babojelić Sibirska borovnica Berba Uzgoj Solarni paneli Eko proizvodnja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.