Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vukelić
  • 09.05.2020. 09:00
  • Varaždinska, Lužan Biskupečki

Amalka Vukelić: Radim ono što volim, a to znači da imam najbolji posao na svijetu!

Kroz šest godina prakticiranja biodinamike, brojnih edukacija, seminara, kongresa i radionica, povezali smo se s proizvođačima diljem svijeta koji se suočavaju sa sličnim problemima kao i mi. Mnogo je znanja svuda oko nas, bitno je upoznati prave ljude, kaže nam Amalka Vukelić.

Foto: arhiva OPG Vukelić
  • 1.386
  • 397
  • 0

"Konvencionalno proizvedenu hranu mogu kupiti u svakom supermarketu stoga čemu proizvoditi nešto gdje moram koristiti mineralna gnojiva i kemijska zaštitna sredstva? Bit je proizvesti hranu drugačiju od one koju možete nabaviti u dućanu, a u isto vrijeme treba obratiti i pažnju na okoliš u kojem stvaramo naše namirnice", smatra Amalka Vukelić, diplomirana inženjerka agronomije i nositeljica OPG-a Vukelić iz mjesta Lužan Biškupečki.

Ona je zajedno sa suprugom Igorom, zamijenila gradsku vrevu centra Zagreba za mirniji i u svakom pogledu zdraviji život na selu u okolici Varaždina.

Počeli skromno, na prvom polju koje su kupili uz kućicu

Čitali smo o autobusima mladih ljudi koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za nečim boljim. Ono što ovu priču čini posebnom je činjenica da može i drugačije. Ova mlada obitelj je ne samo otišla iz grada na selo, već se okrenula potpuno drugačijoj poljoprivrednoj proizvodnji od one koju uobičajeno susrećemo. Početak je, kao i svaki, bio težak. Kako oboje supružnika dolaze iz gradskih obitelji, svoju ideju započinju skromno, na prvom polju koje su kupili uz kućicu. U to vrijeme su bili roditelji vrlo male djece i odluka da se krenu baviti biodinamikom nametnula se kao jedina opcija.

Na OPG-u Vukelić proizvodnja se odvija po prinicipima biodinamike 

Nakon dugotrajne potrage za poslom stvari se počinju razvijati u konkretnijem smjeru. U vrijeme kada saznaju da su prošli na mjeri ruralnog razvoja za male poljoprivrednike, Amalka počinje raditi u centru dr. Rudolfa Steinera kao savjetnik za biodinamičku poljoprivredu.

"Odluka da krećemo u održivu proizvodnju dobila je još jedan poticaj, a to je da profesionalno i privatno radim isti posao – ono o čemu pričam na poslu provodim kod kuće. Radim ono što volim, a to znači da imam najbolji posao na svijetu! Kroz 6 godina prakticiranja biodinamike, brojnih edukacija, seminara, kongresa i radionica, povezali smo se s proizvođačima diljem svijeta koji se suočavaju sa sličnim problemima kao i mi. Mnogo je znanja svuda oko nas, bitno je upoznati prave ljude. Danas se na našem imanju minimalno dva puta godišnje odvijaju edukacije izrade i primjene biodinamičkih pripravaka gdje imamo priliku upoznati mnoštvo proizvođača i s njima razmijeniti iskustva i ideje", otkrivaju nam.

Voćna vina i visokokvalitetni voćni octevi

Trenutno proizvode ribiz (tri varijeteta u šest sorti), dunje i na malo manje od pola ha imaju sezonsko povrće na otvorenom. Nemaju problema s plasmanom proizvoda jer je obližnji vrhunski restoran u stalnoj potražnji za njihovim proizvodima. Sve plasiraju u krugu od 15 km i sva proizvodnja je za sada ekološki certificirana.

"Namjera nam je stvoriti liniju prerade te iz voća proizvoditi voćna vina, koja ćemo kao poluproizvod kasnije pretvarati u visokokvalitetne voćne octeve. Takav ocat je vrhunska delikatesa izuzetno cijenjena u 'visokoj' kuhinji. Cilj nam je finalizacija proizvoda do najvišeg stupnja prerade, ali po ekološkim odnosno biodinamičkim principima", govore, te dodaju da budućnost vide u proširenju proizvodnje.

Dosad su održali brojne radionice 

"Trenutno nam je naša površina nedovoljna da se bavimo isključivo poljoprivredom. Jedna od najvećih otegotnih okolnosti je to što vrlo teško dolazimo do novih površina koja bi pretvorili u certificirana zemljišta za ekološku, a kasnije i biodinamičku proizvodnju. Smatramo kako je smjer razvoja naše male poljoprivrede ne u količini koju proizvedemo, već u vrhunskoj kvaliteti koja samim time pronalazi svoje mjesto na tržištu", uvjereni su supružnici Vukelić.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Vukelić Amalka Vukelić Biodinamika Eko certifikat


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]