Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.02.2023. 12:10

Zima još nije završila i to će već ovaj vikend pokazati

Snijeg i u nizinama razveselit će mnoge ratare, a rastužiti voćare i vinogradare, najavljuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.517
  • 89
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Dnevne vrijednosti temperature zraka narasle su u gorju do 17 ℃, uzduž Jadrana 18 ℃, sjeverozapadu 19 ℃, a na istoku zemlje i do 20 ℃. No, jutra su ipak bila hladna, pa se temperatura zraka pri tlu spustila u gorju na -3 ℃, istoku -5 ℃, a na sjeverozapadu na -6 ℃.

Spomenute jutarnje temperature ovog su puta bile od koristi, jer bi u protivnom došlo do naglog kretanja vegetacije, a to voćari i vinogradari nikako ne žele. Kako pojave oborine nema već jako dugo, tlo je ponegdje i suho. Ozime ratarske kulture na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu. Međutim, umjereno vlažno tlo ipak su iskoristili ratari da polako obavljaju pripremne radove za proljetnu sjetvu. Suhe, ali i sunčane dane sigurno su iskoristili voćari i vinogradari ne samo za nastavak rezidbe, nego i za prskanja bordoškom juhom i crvenim uljem.

No, suhim i sunčanim danima uskoro dolazi kraj. Već u subotu u cijeloj zemlji očekujemo pojavu kiše, a u nedjelju i snijeg u nizinama. Količine kiše ponegdje će biti obilne. Snijeg će u nedjelju na prometnicama u gorju otežavati promet. Zbog bure uzduž Jadrana vjerojatno će i mnoge brodske linije biti u prekidu. Ovog vikenda zbog opisanog vremena marljivi maslinari, vinogradari i voćari sigurno neće izlaziti iz svojih domova. Možda to i nje tako loše, jer se treba katkada i odmoriti.

Dakle, snijeg ovog vikenda i u nizinama razveselit će mnoge ratare, a rastužiti voćare i vinogradare. 

Prva polovica tjedna koji dolazi neće na kopnu obilovati sijanjem Sunca. Dani će biti oblačni, ali i s mogućnošću padanja pokoje kapi kiše. Kako će tlo biti vrlo vlažno, traktori neće moći ulaziti na oranice, ali i duboka obrada tla unutar naših okućnica neće se moći obavljati.

Početkom druge polovice tjedna ipak očekujemo povoljnije vrijeme za obavljanje poljodjelskih radova. Dani će biti suhi, djelomice sunčani, ali i temperature na istoku i sjeverozapadu oko 9℃ , pa i 10 ℃.  

Podsjećamo kako je sada pravo vrijeme za kupnju sadnica voćaka, loznih cjepova, umjetnog gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, ali i pregled ispravnosti motokultivatora, traktora, kosilica i prskalica.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Snijeg Obilne kiše


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]