Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.06.2019. 13:30

Zasučite rukave i na njivu jer za vikend opet stižu pljuskovi

Ako planirate obaviti preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, savjetujemo da se to učini sutra ili prekosutra. Povrtlarima savjetujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno navodnjavaju.

Foto: Pixabay/sabinevanerp
  • 2.520
  • 223
  • 1

Protekla dva dana u zapadnoj Slavoniji, Lici i Gorskome kotaru pale su velike količine oborina, a bilo je i pojave tuče. Ukupno je u nedjelju te tijekom noći na ponedjeljak izmjereno u Gospiću 31, Daruvaru 41, Ogulinu 76, a u Hrvatskoj Kostajnici 83 mm oborine. Štete od tuče i jakog vjetra na poljoprivrednim kulturama ponegdje su nenadoknadive.

Već od sutra sunčanog će vremena na kopnu biti sve više. Dani će u četvrtak i petak biti vrući pa će mnoge poljoprivredne kulture trpjeti od temperaturnog stresa. Tijekom vikenda postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove popraćene grmljavinom. Dakle, ako planirate obaviti preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, savjetujemo da se to učini sutra ili prekosutra, ali tijekom jutra kad još uvijek zbog dnevnog zagrijavana neće doći do vertikalnog razvoja oblaka.

I uvjeti za sušenje pokošenih krmnih kultura do nedjelje će biti povoljni, ali samo ako se tijekom dana što češće prevrću, te prije lokanog pljuska umotaju u bale.

Prije košenja pregledajte teren, napravite buku i sačuvajte mladunce od teških ozljeda i smrti

Vrijedno je istaknuti kako će ovih dana akumulacija topline biti veća od prosjeka i to uzduž Jadrana otprilike za 10%, a na kopnu i za 25 %. No, i usprkos toga žetva ozimih ratarskih kultura ove će godine kasniti. Ako dođe do prisilne zriobe, urod bi mogao biti manji od očekivanog.   

Povrtlarima savjetujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno navodnjavaju, jer će fiziolški aktivne vode u sjetvenom sloju tla uskoro biti vrlo malo. Pore na suhome tlu ubrzat će gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije. I zato, savjetujemo da se pore plitkom obradom tla što prije zatvore. No, i korove ovih dana treba mehaničkim putem uništavati, jer i oni našim kulturama uzimaju i ono malo vode iz tla.

Uzduž Jadrana dnevne će temperature zraka svakodnevno biti veće od 30℃. Noći će biti tople, jer se temperatura neće spuštati ispod 20℃. Dakle, vrijeme će ovog tjedna uz Jadran biti pravo ljetno, pa onaj tko može neka se ode rashladiti u moru.

Ne zaboravimo kako je 21. lipnja (petak) u 16:45 sati astronomski početak ljeta.  To je ujedno i ljetni solsticij, odnosno na sjevernoj Zemljinoj polutki dan je najduži. I zato, uživajmo u duljini dana, a u kratkoći noći.

I tako, na kraju ne možemo, a da vas ne podsjetimo kako će uzduž Jadrana svakodnevno, a na kopnu u četvrtak i petak UV zračenje biti vrlo visoko, te se moramo zaštiti laganom, svijetlom odjećom.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Preventivno prskanje Prisilna zrioba Plitka obrada tla Grmljavina Lokalni pljuskovi


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.