Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.04.2023. 13:00

Zaštita od mraza može i mora početi

Radi se o advektivnom mrazu. Zaštita je vrlo teška, jer on traje i po nekoliko sati. Jedini način da uspijemo umanjiti štete je orošavanje, ali i zagrijavanje prizemnog sloja zraka, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Mario Kudec
  • 1.728
  • 92
  • 0

I eto nam pojave mraza! Danas ujutro temperatura se pri tlu spustila u Belom Manastiru i Samoboru na -3℃, Valpovu i Krapini -4℃, Gospiću -6℃, a u Pazinu i na -8℃. Šteta će sigurno biti na povrtlarskim kulturama, a manje na voćkama i vinovoj lozi.

Naime, temperature na 200 cm od tla ipak su bile više za 3℃  do 4℃, pa se temperatura spustila na -1℃ ili -2℃.

Opasnost od mraza još uvijek nije prošla. Vjerojatnost da će ova, ali i iduća noć i jutro ponovno biti hladni, vrlo je velika. Pad temperature zraka ispod točke smrzavanja počet će već oko 1 sata iza ponoći, a trajat će sve do izlaska Sunca. Dakle, radi se o advektivnom mrazu. Zaštita je vrlo teška, jer on traje i po nekoliko sati. Jedini način da se spriječe štete je kontinuirano orošavanje, tj. korištenje sistema za navodnjavanje.

Savjetujemo da spriječavanje pojave počne oko 1 ili 2 sata iza ponoći, odnosno kad temperatura na termometru počinje opadati, ali ne čekajući vrijednosti ispod točke smrzavanja.

Kako nastaje mraz i nazivi po intenzitetu

Rezultata će biti i ako tijekom cijele noći zagrijavamo prizemni sloj zraka paleći strugotine drveta. Povrtlarske kulture moraju se prekriti, a cvijeće unijeti u zatvoreni prostor. Moramo istaknuti kako će štete biti veće na takozvanom "golom“ tlu, a to je ono bez vegetacije, odnosno gdje smo korove već uništili upotrebom herbicida ili plitkom obradom tla. Vrijedi zapamtiti da je hlađenje kultiviranog tla veće od tla koje nije kultivirano, pa se time znatno jače i brže hladi prizemni sloj zraka.

Moramo istaknuti kako voćke u punoj cvatnji stradavaju pri temperaturi od -2℃, a nabubreni pupovi na temperaturama nižim od -3℃. Najosjetljiviji je orah, ali i vinova loza čiji pupoljci stradavaju već na -1℃.  

Dnevne će vrijednosti temperature zraka od nedjelje biti u laganom porastu, te očekujemo da će tijekom prve polovice tjedna koji dolazi u gorju narasti do 13℃,  istoku i sjeverozapadu 15℃, a uzduž Jadrana do 17℃. Akumulacija topline bit će unutar višegodišnjeg prosjeka. Vrlo je vjerojatno da će tako biti i sve do kraja ovog mjeseca.

Oborine očekujemo u subotu i nedjelju. Vjerojatnost za njihovu pojavu postoji i tijekom utorka. Neki produkti prognostičkih modela ukazuju na suhe dane sve do kraja ovog mjeseca. Ako se ostvari ova prognoza, tlo bi tijekom sjetve u drugoj polovici mjeseca moglo biti suho, a što dovodi do poteškoća već kod klijanja i nicanja.

Dakle, pokušajmo se ove, ali i iduće dvije noći pripremiti na zaštitu voćaka, vinove loze i povrtlarskih kultura od pojave mraza. Vrijedi pokušati, jer štete će biti veće ako se baš ništa ne poduzme. Neka Vam zaštita bude što bolja!


Tagovi

Agro prognoza Mraz Zaštita Orošavanje


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.