Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 31.01.2022. 15:15

Zahlađenje sa snegom - veća opasnost od glodara na usevima

Jake zime i sa snegom, predstavljaju veliku opasnost mladim voćnjacima od napada divljači i sitnih glodara, zbog nedostatka hrane u prirodi.

Foto: Depositphotos/fotomy
  • 118
  • 31
  • 0

U Srbiji se 31. januara uveče očekuje naoblačenje sa padavinama, kišom, susnežicom i snegom. Od utorka 1. do četvrtka 3. februara prognozira se oblačno i hladnije vreme, mestimično sa snegom uz stvaranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, naročito u utorak, i to na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje.

Na severu bi bilo mešovitih padavina, kiše, susnežice i snega. U nižim predelima južnije od Save i Dunava očekuje se formiranje snežnog pokrivača od pet do 15 cm, a u brdsko-planinskim predelima novih 15 do 25 cm, lokalno i više. Od petka 4. februara do kraja perioda prognozira se promenljivo i toplije vreme od uobičajenog, mestimično sa slabom kišom, u višim predelima sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će na krajnjem severu zemlje biti umerena suša.

Mlade voćke na meti glodara

Jake zime i sa snegom, predstavljaju veliku opasnost mladim voćnjacima od napada divljači i sitnih glodara, zbog nedostatka hrane u prirodi. Najveće štete mladim voćnjacima nanose sitni glodari (miševi i voluharice), zečevi i srne. Glodari zimi nanose štete i strnim žitima. Hrane se posejanim semenom, nastavljaju ishranu na izniklim biljkama, praveći na žitnim poljima prazna mesta.


Tagovi

Vremenska prognoza Glodari Sneg Susnežica Zahlađenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃