Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.04.2021. 09:25

Za vikend sunčano - u zasadima koštičavog voća sušenje cvetova grana

Česte padavine tokom proteklih dana mogle su stvoriti povoljne uslove za infekcije različitim prouzrokovačima biljnih bolesti.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 158
  • 49
  • 0

U Srbiji u utorak, 20. aprila, biće oblačno, mestimično sa slabom kišom, na visokim planinama provejavanje snega. U sredu, 21. aprila, promenljivo oblačno sa retkom pojavom kiše. U četvrtak, 22. i petak, 23. aprila, prognozira se umereno i potpuno oblačno mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Za vikend 24. i 25. aprila i početkom naredne sedmice očekuje se pretežno sunčano vreme. Od srede 28. aprila toplije vreme, sa temperaturom oko i iznad proseka za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Čađava pegavost kod jabuke

Česte padavine tokom proteklih dana mogle su stvoriti povoljne uslove za infekcije različitim prouzrokovačima biljnih bolesti. U zasadima koštičavog voća (breskva, šljiva, višnja, trešnja) koji se nalaze u fazama cvetanja moglo je doći do infekcije prouzrokovačem sušenja cvetova grana i grančica koštičavog voća. U zasadima jabuka postojali su uslovi za pojavu primarnih infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Kod voćarskih kultura u zasadima šljiva registruju se visoke brojnosti ulova odraslih jedinki crne i žute šljivine ose.

U pogledu ratrskih kultura u usevima ječma prisutni su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma, a u usevima ozime pšenice simptomi pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice. Takođe, vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma uočena su oštećenja na listovima nastala dopunskom ishranom imaga žitne pijavice.


Tagovi

Vremenska prognoza Kiša i oblačno Žitna pijavica Krastavost plodova Čađava krastavost Šljivina osa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P