Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.05.2022. 13:30

Za vikend pljuskovi - toplo vreme "probudilo" štetočine

U petak i subotu na celoj teritoriji Srbije bilo bi nestabilnije, mestimično sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine.

Foto: Lucija Bencarić
  • 216
  • 30
  • 0

Početkom perioda očekuje se pretežno sunčano vreme uz osetni porast dnevne temperature vazduha. U utorak bi bilo promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U sredu je moguća kiša ponegde u brdskoplaninskim predelima. U petak i subotu na celoj teritoriji Srbije bilo bi nestabilnije, mestimično sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine. Početkom naredne sedmice prognozira se pretežno sunčano, samo u brdsko-planinskim predelima moguća kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i jugoistočne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, u delovima zapadne i centralne Srbije ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Veća aktivnost insekata

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U usevima krompira registrovano je prisustvo jajnih legala krompirove zlatice. U narednim danima se očekuje početak piljenje larvi koje prave najveće štete na krompiru, hraneći se lišćem. U usevima kukuruza uočena je povećana brojnost kukuruzne pipe.

Lisne vaši - mali insekti koji prave velike štete

Kod voćarskih kultura na području Srbije u toku je polaganje jaja i piljenje larvi breskvinog smotavca. U toku je i početak polaganja jaja jabukinog smotavca. U zasadima breskve i nektarine registrovano je i prisustvo zelene breskvine vaši koja pored direktnih šteta koje prouzrokuje sisanjem biljnih sokova je i prenosilac velikog broja fitopatogenih virusa. U pogledu biljnih bolesti toplo vreme sa prvim padavinama može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje primarne infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke.


Tagovi

Vremenska prognoza Kukuruzna pipa Breskvina vaš Jabukin smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...