Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.05.2023. 13:10

Vreme promenljivo: Česte kiše pogoduju razvoju bolesti na voću

Pšenica koja je u fazi cvetanja je osetljiva na infekciju klasa od prouzrokovača fuzarioze šturosti klasa.

Foto: Depositphoto/@darekb22
  • 118
  • 8
  • 0

Prema prognozi do petka 19. maja zadržalo bi se promenljivo vreme, sa čestom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom. Za dane narednog vikenda i početkom sledeće nedelje u većini mesta očekuje se toplije vreme sa dužim sunčanim intervalima, a padavine će biti ređa pojava i to uglavnom u brdsko planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će na krajnjem severu zemlje biti umereno vlažni uslovi

U pšenici prisutna žuto-mrka pegavost i rđa

Česte padavine stvaraju povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Pšenica koja je u fazi cvetanja je osetljiva na infekciju klasa od prouzrokovača fuzarioze šturosti klasa. Štete od ovog patogena se ogledaju kako u smanjenju prinosa, tako i u sposobnosti gljive da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja. Pored ovog patogena pregledom većeg broja parcela pod pšenicom registrovano je prisustvo simptoma žuto-mrke pegavosti pšenice kao i simptoma žute lisne rđe pšenice.

Česte kiše pogoduju i razvoju bolesti na voću kao što su šupljikavost lista šljive i rđa, zatim plamenjača, crna pegavost, crna trulež i pepelnica vinove loze. U pogledu biljnih štetočina u toku je polaganje jaja jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca.

Kod ratarskih kultura pregledom useva krompira registrovano je prisustvo odraslih jedinki krompirove zlatice kod koje je u toku polaganje jaja, a u usevima ozime pšenice prisustvo žitne pijavice i lisnih vaši.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo vreme Kiša Žuto-mrka pegavost Lisna rđa Vremenska prognoza Bolesti na voću Šljivin smotavac Jabukin smotavac Krompirova zlatica Žitna pijavica Lisne vaši


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva