Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miholjsko leto
  • 10.09.2020. 15:00

Vrelo miholjsko leto u septembru - slede iznadprosečne temperature

U nekim delovima Evrope ovog vikenda živa u termometru mogla bi da dostigne i do 36°C što nije uobičajeno za ovaj deo godine. Iznadprosečno toplo vreme očekuje se sve do kraja meseca.

Foto: Depositphotos/gpagomenos
  • 152
  • 88
  • 0

Do sredine septembra možemo očekivati letnje vreme, a iznadprosečne temperature grejaće celu Evropu. Servis za vremensku prognozu Severe-weather upozorava da bi se u nekim delovima kontinenta živa u termometru mogla popeti i na 36°C, što nikako nije uobičajeno za ovaj deo godine.

Porast temperature već od vikenda

Od ovog vikenda najavljuje se porast temperature, a u mnogim područjima već sada je vrlo toplo. Predviđaju se temperature od 30 do 36°C, a anticiklon će se proširiti velikim delom Evrope i doneti stabilno i vrlo neuobičajeno vreme za ovo doba godine.

Topla advekcija, odnosno horizontalno kretanje toplog vazduha iznad hladnije podloge, počinje u subotu kada kreće da se premešta iz južne u srednju i zapadnu, a u nedelju se očekuje njeno širenje od juga prema severu.

Evropi preti suša i ove godine?

Tada će nad srednjom, istočnom i zapadnom delu kontinenta temperature biti šest do 10°C iznad dugoročnog proseka. Topao dan prognozira se širom Balkana, istočne Evrope, severne Španije, Francuske i srednje Evrope. 

U ponedeljak će biti 10°C više od proseka i u severnim delovima Nemačke, Danskoj i Velikoj Britaniji, a naročito topao dan biće u Francuskoj pa i u balkanskim državama, prognoziraju na ovom servisu. Slično vreme očekujmo i u nastavku nedelje.

Zahlađenje tek krajem meseca?

Pišu kako se u nedelju 20. septembra, na našem području mogu očekivati temperature od 32 do čak 35°C. U Francuskoj i do 33°C, a 28°C na jugu Nemačke dok će u Engleskoj biti svega 20-ak stepeni.

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vreme

Iz servisa napominju kako će 21. septembra, vrelo sa temperaturom oko 35°C biti u Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Turskoj.

Sredinom te nedelje sledi zahlađenje u zapadnoj Evropi dok u Francuskoj, Nemačkoj i Poljskoj i dalje ostaje toplo, a nešto niže temperature i u celoj južnoj i središnjoj od Italije, Hrvatske, Mađarske, Srbije do Rumunije.

Dakle, prvi deo jeseni donosi nam vrlo tople dane bez padavina. Stoga, dobro planirajte predsetvenu obradu zemljišta kao i samu setvu. Pratite prognozu kako vam vreme ne bi 'pomrsilo konce'. 

Optimalan rok setve: Ozime kulture bolje sejati malo kasnije nego prerano

Podsetimo, optimalan rok setve ozimih kultura se zbog globalnog zagrevanja pomerio i sve je bliži kraju oktobra. 


Tagovi

Vreme Vremenska prognoza Miholjsko leto Septembar Toplotni talas


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić