Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.10.2021. 11:00

Vlažnost tla uskoro će biti povoljna za duboku obradu, ali i za ulazak kombajna na oranice

Vrijeme će idućih dana biti povoljno za poljodjelske radove, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić, ali i upozorava na pojavu mraza.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 2.548
  • 188
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je jednaka višegodišnjem prosjeku. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 17ᵒ C (Ogulin), zapadu 20ᵒ C (Zagreb-Maksimir), istoku 21ᵒ C (Slavonski Brod), a uzduž Jadrana do 24ᵒ C (Komiža).

No, jutra su na kopnu bila hladna. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sat spustila u Varaždinu na -1ᵒ C , a u Gospiću na -2ᵒ C. Tlo je u cijeloj zemlji vrlo vlažno. Proteklih je dana ukupno izmjereno na istoku 53 do 72 mm, zapadu 46 do 114 mm (Sisak), u gorju 59 do 232 mm (Ogulin), a uzduž Jadrana 45 do 123 mm (Hvar) kiše. Upravo zato poljodjelski se radovi nisu mogli obavljati. Vrijedno je istaknuti kako je ponegdje u gorju bilo i pojave snijega, ali se na tlu nije dugo zadržao.

I tako, nakon osjetnog zahladnjenja slijedi postepeni rast temperature zraka. Najtoplije će biti u nedjelju kad će dnevne vrijednosti temperature narasti u gorju do 14ᵒ C, istoku i zapadu 16ᵒ C, a uzduž Jadrana do 20ᵒ C. Pojavu mraza na istoku i zapadu očekujemo u subotu i nedjelju, dok će u gorju njegove pojave biti svakog jutra. 

Kišu sve do sredine idućeg tjedna ne očekujemo. Suhe dane treba iskoristiti za pripremu tla pred jesensku sjetvu, gnojidbu voćnjaka vinograda s gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora,  ali i za čišćenje vrtova od trulih plodova i lišća. Tijekom podneva kad će biti najtoplije savjetujemo da se podrumske prostorije provjetravaju, ali i očiste od nepotrebnih stvari. Ne zaboravimo motike, lopate i grablje oprati, osušiti i pospremiti na suha mjesta. 

Boravak u prirodi ovog tjedna po suhom vremenu može biti itekako koristan. Osim branja kestena i raznih gljiva, upravo sada pravo je vrijeme vađenja korijena maslačka. On ovog mjeseca obiluje eteričnim uljima. Kad ga izvadimo iz zemlje prvo se mora dobro oprati, a zatim osušiti na tamnom i prozračnom mjestu. Tako suh mora se usitniti te pomiješati sa suhim i usitnjenim listićima mente.

Korijen maslačka bogat je kalijem, a sadrži vlakno koje potiče rast "dobrih" bakterija u probavnom sustavu. No, korijen maslačka regenerira jetru, pomaže osobama koje žele smršaviti, jer potiče probavu. Redovito pijenje čaja pospješuje i regulaciju šećera u krvi.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.