Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.11.2018. 13:30

Vlažnost tla će biti umjerena, napokon bolji uvjeti za poljodjelske radove

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu i savjete za čitatelje Agrokluba!

Foto: Bigstockphoto/Milosz_G
  • 947
  • 107
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana još uvijek smo uživali u toplome vremenu. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 19℃, na istoku i zapadu Hrvatske 21℃, a uzduž Jadrana i do 24℃. Poljodjelski su se radovi sve do subote mogli nesmetano obavljati. No, pad temperature zraka te rosulja, kiša, susnježica i snijeg u ponedjeljak i utorak ratare na istoku Hrvatske ipak su razveselile. Na zapadu je do utorka u jutro ukupno izmjereno 4 do 8 mm a na istoku 8 do 12 mm oborine. Do danas u jutro visina snijega bila je u Zagrebu i Krapini 1 cm, Čakovcu i Križevcima 2 cm, Slatini i Požegi 3 cm, Kutini 4 cm, Gospiću 10 cm, Otočcu 11 cm, a na Plitvičkim jezerima i 19 cm.  

Mnogi od nas priželjkivali su hladna jutra. To se konačno i dogodilo. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Zadru na -1℃, Gospiću, ali i u Pazinu -4℃,  Slavonskome Brodu -6℃, a u Varaždinu i na -7℃. I zato plastenike i staklenike trebalo je dobro zagrijati, a cvijeće s balkona i terasa odnijeti na toplija mjesta, No, i tlo se ohladilo. Temperatura tla na 10 cm dubine spustila se na istoku i zapadu Hrvatske na 3, a u gorju na samo 1℃.

U danima koji dolaze dnevna će temperatura zraka narasti u kontinentalnom dijelu zemlje do 10℃, dok će se jutarnja spustiti na 2℃. No, ponegdje se pri tlu temperatura može spustiti ispod točke smrzavanja. Vrijedno je istaknuti kako će u danima vikenda dnevna temperatura zraka narasti na istoku i zapadu Hrvatske i do 13℃. I zato, ugodno topli vikend treba planirati za boravak u prirodi tražeći po šumama vrijedne gljive.

Dakle, od sutra će vrijeme biti stabilnije, a od četvrtka djelomično i toplije. Duboka obrada tla na istoku neće se moći obavljati, jer oborine očekujemo već u četvrtak. Vrlo malo oborine očekujemo i u gorju. No, uzduž Jadrana dani će biti sunčani i suhi. Kako će vlažnost tla biti umjerena, poljodjelski radovi moći će se obavljati.

Dolaskom hladnijih. ali i vlažnih dana miševi u velikom broju ulaze u podrume. Savjetujemo vam da na vrijeme postavite zatrovane mamce i mišolovke, a prozore dobro zatvorite. No, voćke i vinograde trebalo bi obići te ih zaštiti od divljači. Kako je i vrijeme svinjokolje sve bliže, pregledajmo pušnice, a alat nabrusite. Potrebne mirodije treba što prije kupiti.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.