Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.05.2020. 15:30

Visoka vlažnost vazduha aktivirala bolesti - plamenjača na krompiru i vaši na voću

Nestabilno vreme i visoka vlažnost vazduha tokom proteklih sedam dana stvorile su uslove za razvoj biljnih bolesti, naročito za razvoj biljnih vaši kako na voćarskim tako i na povrtarskim i ratarskim kulturama.

Foto: Bojan Kecman
  • 341
  • 30
  • 0

U Srbiji se tokom celog narednog perioda očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura vazduha bila bi malo ispod proseka za ovo doba godine, u većini mesta u intervalu od 18 do 24°C, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne umerena suša, dok će u delovima južne Srbije biti jaka suša.

Biljne vaši - prenosioci velikog broja virusa

Nestabilno vreme i visoka vlažnost vazduha tokom proteklih sedam dana stvorile su uslove za razvoj biljnih bolesti. U osetljivoj fazi cvetanja pšenice i ječma moglo je doći do ostvarenja infekcije prouzrokovačem fuzarioze klasa, a u usevima krompira stvoreni su uslovi za infekcije krompira prouzrokovačem plamenjače.

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Kod voćarskih kulutra padavine u proteklom periodu dovele su do ostvarenja uslova za infekcije gljivom prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Uslovi su povoljni i za razvoj pepelnice jabuke i prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća kao i bakteriozne plamenjače jabučastog voća. U pogledu biljnih štetočina u toku je i piljenje larvi jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca.

Takođe, uslovi u ovoj vegetacionoj sezoni su izuzetno povoljni za razvoj biljnih vaši kako na voćarskim tako i na povrtarskim i ratarskim kulturama. Usled njihove ishrane dolazi do deformacije, zaostajanja u porastu i sušenja i propadanja biljnih organa. Indirektno lučenjem medne rose dolazi do naseljavanja gljiva čađavica, a vaši su i prenosioci velikog broja biljnih virusa.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Kod ratarskih kultura, u usevima pšenice pored lisnih vaši uočeno je prisustvo larvi žitne pijavice i imaga žitnih stenica.


Tagovi

Nestabilno vreme Vlažnost vazduha Žitna pijavica Jabukin smotavac Biljni virusi Lisne vaši Fuzarioza klasa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...