Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.02.2020. 10:30

Veljača nas ove godine neće ošinuti svojim repom

Suhe dane do subote treba iskoristiti za sjetvu povrtlarskih kultura, ali i zobi te ječma, savjetuje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.676
  • 114
  • 0

I proteklih sedam dana bilo je iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 14℃, zapadu, ali i u Istri 15℃, na istoku Hrvatske 16℃, a u Dalmaciji i na 18℃. No, jutra su ipak bila hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Oborine je bilo vrlo malo. Na zapadu i istoku Hrvatske ukupno je izmjereno uglavnom oko 1 mm, gorju oko 3 mm, dok uzduž Jadrana oborine nije bilo. Dakle, sjetveni sloj tla na istoku i zapadu Hrvatske je suh. Vrijedno je istaknuti kako je tijekom ovog mjeseca do danas ukupno u Varaždinu, Križevcima i Slavonskom Brodu bilo 5, a u Osijeku 6 dana s oborinama.

U danima koji dolaze, akumulacija topline na istoku Hrvatske bit će veća od prosjeka i za 50%. U ostatku zemlje također očekujemo veću akumulaciju topline od prosjeka, ali samo za 5% do 10%. Najtoplije će biti u ponedjeljak kad očekujemo da će dnevne vrijednosti temperatura zraka narasti u gorju do 8℃, na zapadu 13℃, a na istoku Hrvatske i do 16℃. Jutarnje će se temperature zraka spustiti ispod točke smrzavanja na kopnu samo u subotu i to do vrijednosti od -1℃ do -2℃. Veseli nas da možemo najaviti oborine već u petak pa zatim u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Nažalost, ukupno izmjerene količine na istoku Hrvatske te uzduž Jadrana neće biti dovoljne da podmire nedostatak vode u tlu.

Dakle, veljača nas neće ošinuti svojim repom. Od odavno najavljivanog osjetnog zahladnjenja krajem mjeseca ipak neće biti ništa. Snijega će biti u gorju te samo ponegdje možda i u nizinama. No, vrlo brzo će se otopiti.

Kako će do subote biti uglavnom suho, marljivi će vinogradari i voćari moći obavljati planiranu rezidbu. Prije najavljene oborine savjetujemo da se polako obavi i sadnja voćaka, te loznih cijepova. Naime, neki prognostički modeli predviđaju manjak oborine i tijekom ožujka, a to znači da će vode u tlu i u prvom proljetnom mjesecu biti vrlo malo. Zato možda i nije loše već sad početi sa sadnjom ne čekajući znatnije isušivanje tla.  U svakom slučaju, vrijedi o tome malo razmisliti.    

Da, nastavit će se krčiti i zapuštena zemljišta. Upozoravamo da se vatra ne pali. Zbog vjetra otvorena vatra vrlo brzo može izmaknuti našoj kontroli i eto nam požara kojeg je katkada teško ugasiti. I sjetva nekih povrtlarskih kultura, zatim zobi i jarog ječma moći će se do subote obavljati. Najavljene oborine od nedjelje do utorka donekle će navlažiti sjetveni sloj tla pa će i sjeme vrlo brzo početi klijati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]