Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.02.2021. 11:00

U narednom periodu kiša - na žitaricama uočene bolesti

Na usevima pšenice utvrđeni su simptomi sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a na usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma u velikom procentu.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 184
  • 133
  • 0

U Srbiji se do srede 17. februara očekuje hladno vreme u jutarnjim časovima sa slabim i umerenim, na jugu Srbije i jakim mrazem, dok se od četvrtka 18. februara očekuje slab jutarnji mraz samo na jugu zemlje. Dnevna temperatura biće u postepenom porastu. U sredu 17. februara se prognozira jače naoblačenje, sredinom dana na severozapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima mestimično sa slabom kišom.

Na planinama, a krajem dana i tokom noći i na jugu padaće slab sneg. Do kraja perioda prognozira se umereno do potpuno oblačno i u većini dana suvo vreme, samo u četvrtak 18. februara i subotu 20. februara ponegde bi bilo sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Siva i mrežasta pegavost zahvatile useve

Tokom proteklih sedam dana na ozimim žitima registrovano je prisustvo biljnih bolesti. Na usevima pšenice utvrđeni su simptomi sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a na usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma u velikom procentu, što je rezultat povoljnih uslova za razvoj ovog patogena koji su vladali u predhodnom periodu.

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pegavosti, kako ih zaštititi?

U pogledu biljnih štetočina na usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga male repičine pipe ali nagli pad temperature vazduha umanjiće njihovu aktivnost.


Tagovi

Vremenska prognoza Kiša Republički hidrometeorošloški zavod Siva pegavost Mrežasta pegavost Repičina pipa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu