Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.02.2021. 15:00

U danima koji dolaze ponovno će osjetno zatopliti

Zbog vrlo velike vlažnosti tla ponegdje može doći do klizanja terena odnosno erozije, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić

Foto: Renata Prusina
  • 1.233
  • 135
  • 0

Proteklih je dana dnevna temperatura zraka narasla na kopnu do 15℃, a uzduž Jadrana do 17℃. Ništa neuobičajeno jer su i prošle, pa i 2019. godine dnevne temperature početkom veljače bile tako visoke. No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati izmjereno je u Šibeniku -6 ℃, Slavonskom Brodu -9℃, Varaždinu -13℃, a u Gospiću -15℃.

Šteta od navedenih temperatura zraka vjerujemo da nema jer ozime ratarske kulture podnose znatno niže temperature od navedenih. Moguće su jedino uzduž Jadrana gdje se uzgoj povrtlarskih kultura obavlja na otvorenom.

Oborina je bilo u cijeloj Hrvatskoj. Na istoku zemlje je izmjereno 20 do 30 mm, zapadu 10 do 17 mm, u gorju 20 do 39 mm, a uzduž Jadrana 11 do 120 mm izmjerenih u Dubrovniku. Vjerujemo kako zbog navedenih količina oborina ozime kulture ipak ne trpe od viška vode u tlu. Naprotiv, količinama su zadovoljni ratari koji su tlo izorali dubokom brazdom, jer voda tako dolazi i do najdubljih slojeva tla gdje se akumulira. Akumuliranu voda u dubljim slojevima tla koristit će biljke tijekom proljetnih mjeseci.

Proteklih je dana na tlu bilo i snijega, a čija je visina na istoku i zapadu bila oko 10 cm, a u gorju i 20 cm.

U danima koji dolaze snijeg će se i u gorju otopiti, jer će zatopliti. Dnevne će temperature biti znatno veće od prosjeka. Njihove će vrijednosti narasti u gorju do 11℃, na istoku i zapadu Hrvatske 15℃, a uzduž Jadrana i do 17℃. Vrijedno je istaknuti kako jutra sve do ponedjeljka neće biti hladna, odnosno temperatura zraka neće se spuštati ispod točke smrzavanja. To ipak nije dobro. Kod višegodišnjih kultura vrlo lako može doći do kretanja sokova iz generativnih u vegetativni dio biljke.

Oborina može biti sutra, ali i prekosutra ne samo u gorju već ponegdje na zapadu, te i na istoku zemlje. Vjerujemo da će subota u cijeloj Hrvatskoj biti suha. No, već u nedjelju i ponedjeljak posvuda očekujemo kišu, a u gorju i snijeg.

Dakle, pred nama su dani kad će ponovno biti iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Tlo će i dalje biti vrlo vlažno. Ulazak traktora na oranice s namjerom da se obavi prihrana ozimih kultura, neće biti moguć. Upravo zato, bojazan ratara da bi ozime kulture sad već mogle trpjeti od neishranjenosti, potpuno je opravdan. No, voćari, vinogradari pa i maslinari i usprkos vlažnom tlu nastavit će rezidbu.

Vrlo vlažno tlo u danima koji slijede opasnost je od mogućih erozija tla. Savjetujemo da se potencijalna klizišta terena obiđu, te na vrijeme spriječe moguće štete. Osim navedenog, ponegdje u depresijama odnosno na oranicama gdje ozime kulture prolaze kroz fazu jarovizacije može doći i do zadržavanja vode na tlu. Čišćenje odvodnih kanala samo je jedan od zahvata da do toga ipak ne dođe.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije