Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.09.2020. 15:40

Toplo vreme povoljno utiče na razvoj insekata - štete na uljanoj repici

U usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga, jaja i larvi repičine lisne ose. Štete prave pagusenice koje se hrane tek izniklim biljkama. Najveće štete nastaju u početnim fazama razvoja uljane repice kada usled jačeg napada može doći do golobrsta.

Foto: Đorđe Simović (Ilustracija)
  • 98
  • 23
  • 0

U Srbiji se posle podne na krajnjem jugozapadu očekuje promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. U utorak, 22. septembra, bilo bi pretežno sunčano, a posle podne na krajnjem jugozapadu došlo bi do umerenog naoblačenja, ponegde sa kratkotrajnom kišom. U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar. Od
srede, 23. do petka, 25. septembra, prognozira se promenljivo oblačno i toplo vreme, u većini mesta suvo, samo ponegde je moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Do petka najviša temperatura od 26 do 30°C. Od subote, 26. septembra, bilo bi promenljivo oblačno i hladnije, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u istočnim, centralnim i južnim krajevima Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša dok će na severu i zapadu Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplo i sunčano vreme utiče na aktivnost insekata

U usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga, jaja i larvi repičine lisne ose. Štete prave pagusenice koje se hrane tek izniklim biljkama. Najveće štete nastaju u početnim fazama razvoja uljane repice kada usled jačeg napada može doći do golobrsta.

Čime štititi uljanu repicu tokom jeseni?

Takođe, na pojedinim parcelama pod ovom kulturom registrovano je i prisustvo buvača i vaši. Na većem broju poljoprivrednih kultura ima različitih vrsta stenica u usevima kukuruza, soje, paprike, paradajza, u zasadima šljive, breskve, kajsije, jabuke, kruške kao i u baštama i okućnicama.

Najveće štete registrovane su u usevima paparike i paradajza. U zasadima jabuke trenutno je u toku polaganje jaja četvrte generacije jabukinog smotavca.


Tagovi

Sunčano vreme Povremeno naoblačenje Vreme za vikend Golobrst Aktivnost insekata Biljne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D