Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.09.2020. 11:00

Toplo i sunčano vreme pogoduje patogenima jabuke

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke odvija se intenzivno piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca.

Foto: Bigstock/Ravil Sayfullin
  • 68
  • 101
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje suvo i toplo vreme. U većem delu zemlje se prognozira umereno do potpuno oblačno, ali suvo vreme. Pojava slabe kiše biće lokalnog karaktera. Više sunčanih intervala se očekuje u Timočkoj Krajini i na severoistoku Srbije. U ostalim danima do kraja perioda očekuje se pretežno sunčano i toplo vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti dok će u delovima severne, centralne i jugozapadne Srbije biti umerena do jaka suša.

Kako zaštititi jabuke od smotavca?

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke odvija se intenzivno piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Jabuke bi trebalo zaštititi od patogena koji izazivaju trulež plodova u skladištima, kao što su mrka, gorka i meka trulež plodova.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

Kako smo ranije pisali, jabukin savijač ili smotavac (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata. Voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju probleme sa ovom štetočinom. Oni uzgajivači koji ne žele da štite svoja stabla sa insekticidima nemaju veliki izbor sredstava.

Jedna od retkih su Granupom (virus koji deluje na probavni sistem gusenice savijača), sredstva sa aktivnom materijom azadiraktin, dobijena od Nim biljke iz Indije i fermentisani ekstrakt belog i crvenog luka.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplo i sunčano vreme Jabukin smotavac Patogeni voća Suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D