Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 28.04.2020. 08:20

Toplo i nestabilno vreme - povoljni uslovi za infekciju biljnog tkiva

U pogledu biljnih bolesti toplo i nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za infekcije biljnog tkiva nekim od najznačajnijih patogena u poljoprivrednoj proizvodnji kao što su; prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Foto: Sanja Dovečer
  • 116
  • 12
  • 0

Do kraja perioda, prema prognozama Republikog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se promenljivo oblačno, toplo i nestabilno vreme mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a samo se u petak, 1. maja, očekuje jače naoblačenje sa severozapada praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od ponedeljka, 4. maja, prognozira se pretežno sunčano vreme uz porast temperature vazduha.

Dve vrste pepelnice na paradajzu i paprici mogu da smanje rod i do 70 odsto

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u severnoj, zapadnoj i delovima istočne Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima centralne Srbije umerena suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Nestabilno vreme stvara povoljne uslove za razvoj patogena

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na razvoj i aktivnost insekata. U zasadima voća i povrća prisutne su različite vrste lisnih vaši i tripsa dok je u usevima strnih žita prisutna žitna pijavica. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi žitne pijavice.

U pogledu biljnih bolesti toplo i nestabilno vreme može stvoriti povoljne uslove za infekcije biljnog tkiva nekim od najznačajnijih patogena u poljoprivrednoj proizvodnji kao što su; prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, prouzrokovač pegavosti lista višnje i trešnje, prouzrokovač crne pegavosti vinove loze. U zasadima koštičavog voća, sa prvim padavinama postoji rizik od infekcije biljnog tkiva prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća.

Bolesti pšenice: Fuzarioza klasa ima tri uzročnika

Kod ratarskih kultura u uslovima povoljne vlažnosti može doći od infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa.


Tagovi

Naoblačenje Vlada Suša Ektremna suša Šupljikavost lista Fuzarioza klasa Tripsa Lisne vaši Infekcija biljnog tkiva Crna pegavost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...