Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.01.2023. 09:00

Topla zima ne prestaje, u dijelu zemlje moguće i bujične poplave

Sada je vrijeme kad se planira proljetna sjetva, ali i osiguranje usjeva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.076
  • 97
  • 0

Krajem proteklog tjedna temperatura zraka narasla je u gorju do 13℃, istoku i sjeverozapadu zemlje 16℃, a uzduž Jadrana do 17℃. U šumarcima i livadama nailazili smo na cvjetove jaglaca, a to znači da su temperature tla na 5 cm dubine prelazile prag od 5℃.

Neobično visoke temperature zraka u ovo doba godine pojavljivale su se i ranijih godina. Primjerice, 7. siječnja 2001. godine u Zagrebu su narasle i do 19℃. Voćari, a posebno pčelari navedenim temperaturama nisu zadovoljni, jer su pupovi nekih voćaka na specifičnim mikro lokalitetima nabubrili, a pčele počele izlaziti iz košnica.  

Topla zima ne prestaje, jer će i idućih dana u naše krajeve pritjecati vlažan i topao oceanski zrak. Vrijedno je istaknuti kako će u danima vikenda temperatura tijekom podneva narasti na kopnu do 12℃, a uzduž Jadrana i do 13℃. U prvoj polovici idućeg tjedna bit će još i toplije za 2℃ do 3℃.

Pojavu oborine očekujemo u gorju već tijekom nedjelje, a uzduž Jadrana te na istoku i zapadu zemlje u ponedjeljak. Kako će oborine u gorju biti obilne, upozoravamo ne moguće pojave bujičnih poplava, ali i erozije tla.

Očekujemo da će do nedjelje biti uglavnom suho, pa će voćari i vinogradari obavljati rezidbu. Čišćenje zapuštenog zemljišta se ne smije odgađati, jednako kao i čišćenje odvodnih kanala. Vrbama i žbunju nije mjesto u kanalima.

Boraveći u toplini doma, sada je pravo vrijeme za planiranje proljetne sjetve. No, ne smije se zaboraviti na kupnju gnojiva potrebnog za skoru prihranu ozimih kultura, ali i rezervaciju sjemena namijenjenog proljetnoj sjetvi. Podsjećamo kako organizirana obrana od tuče u Hrvatskoj više ne postoji. Upravo zato, savjetujemo da se posjete filijale osiguravajućih društva, te pokuša dogovoriti osiguranje ne samo ratarskih kultura, nego i voćaka, te vinove loze.

Već prisutne promjene klime na prostoru cijele Hrvatske donose nam i sve učestalije elementarne nepogode. Iz godine u godinu štete od tuče, olujnog vjetra, mraza, pa i suše sve su veće. Kako ulaganja u bilo koju od grana poljoprivredne proizvodnje iz godine u godinu rastu, osiguranje usjeva više nije luksuz nego potreba.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Proljeće u siječnju


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.