Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.12.2022. 16:30

Tlo je vrlo vlažno pa ratarske kulture ponegdje već trpe od viška vode u tlu

Vode ima u odvodnim kanalima, a to je pokazatelj kako sistem odvodnje viška vode s naših tala ipak funkcionira, kaže mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 1.688
  • 88
  • 0

Proteklih je dana bilo vrlo hladno. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu se spustila u Šibeniku na -2 ºC, Slavonskom Brodu -10 ºC, Varaždinu -12 ºC, a u Gospiću na -13 ºC. Voda u cijevima na otvorenom se sigurno smrzla, a stradale su i biljke osjetljive na spomenute temperature, jer su ostale nepokrivene..

Oborine su ponegdje bile obilne. Ukupno je izmjereno na istoku zemlje 27 do 66 mm, sjeverozapadu 38 do 59 mm, u gorju 83 do 131 mm, a uzduž Jadrana 31 do 67 mm oborine. Tlo je u nizinama, a pogotovo u depresijama zasićeno vodom do poljskog vodnog kapaciteta. Ozime ratarske kulture na tim tlima trpe od viška vode u tlu, jer su odvodni kanali zapušteni i u njima rastu vrbe i nisko raslinje.

No, ponegdje je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prisutna i erozija tla. Neke prometnice na granici sa susjednom Slovenijom su zatrpane zemljom, pa je promet njima obustavljen. Snijega na tlu ima samo u gorju, te ponegdje i na sjeverozapadu. Danas je njegova visina bila u Varaždinu 5 cm, Gospiću 10 cm, a u Delnicama i 20 cm.

Do subote tijekom jutra očekujemo da će se temperatura spustiti na istoku i sjeverozapadu na -2 ºC, a dnevna narasti i do 10 ºC. Jutro će tijekom vikenda biti hladnije sigurno za 4 ºC ili 5 ºC, Tijekom prve polovice tjedna temperature zraka vrlo malo će se promijeniti, što znači da se slijed hladnih jutra nastavlja i u tjednu koji je pred nama.

Pojavu kiše očekujemo u petak, a snijega možda i u nizinama već u subotu. Od nedjelje, pa sve do srijede dani će biti suhi i oblačni s malo Sunca. Snijeg u nizinama neće se zadržati na tlu.

Zbog česte pojave oborine i vrlo vlažnog tla poljodjelski se radovi do ponedjeljka sigurno neće moći obavljati. To ipak nije razlog da se ne uputimo do voćnjaka i vinograda, jer je upravo sada vrijeme kad polako zbrajamo prazna mjesta gdje treba posaditi pokoji lozni cijep ili sadnicu voćke. No, treba obratiti pažnju i na zaštitu od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Snijeg Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]