Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.07.2019. 13:30

Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti

Vode u tlu iz dana u dan sve je manje. Suša traje već sedam, a sigurno će i idućih sedam dana. Što nas još čeka kad je u pitanju vrijeme - zna naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 2.816
  • 357
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 33℃, na istoku Hrvatske 35℃, zapadu 36℃, a uz Jadran i do 38℃. Na 5 cm dubine tlo na kojem nema vegetacije zagrijalo se uzduž Jadrana i do 45℃. Oborine je na istoku bilo tek ponegdje. U Slavonskom Brodu izmjereno je 9 mm, dok u Osijeku nije pala ni kap oborine. Na zapadu je izmjereno ukupno samo 1 mm, dok uz Jadran oborine nije bilo. I zato su mnoge poljoprivredne kulture s kratkim korijenovim sustavom trpjele od nedostatka vode u tlu. Dnevno se procesom evapotranspiracije i tla gubilo i 5 l vode po četvornom metru.

Idućih će dana vrijeme biti pravo ljetno, ali ipak nešto manje vruće. Na kopnu će dnevne temperature zraka rasti do 31℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti na 18℃. Uzduž Jadrana najtoplije će biti sutra kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti do 35℃, a jutarnja se spustiti na 25℃. Dakle, biljke će svakog dana doživljavati temperaturni stres. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka u Dalmaciji za 10%, gorskoj Hrvatskoj te na istoku 25%, a na zapadu Hrvatske i za 30 %. I zato kod mnogih poljoprivrednih kultura očekujemo takozvanu prisilnu zriobu sa smanjenim urodom. Normalno, sijanja Sunca bit će cijelog dana pa će i UV indeks biti vrlo visok, a to znači da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo laganom odjećom.

Kako nam sa sjevera u naše krajeve pritječe vlažan i nestabilan zrak, pljuskove na zapadu Hrvatske očekujemo noću sa srijede na četvrtak i u četvrtak. No, tlo će i dalje biti suho. Lako pristupačne vode u sjetvenom sloju tla, ali samo iznad kojeg se nalazi lisna masa naših kultura ima, ali vrlo malo. Međutim, u dubljim slojevima tla koje nije zaštićeno habitusom poljoprivrednih kultura, vode je sve manje. Uostalom, pa i razina podzemnih voda, ali i vode u vodotocima potoka i rijeka iz dana u dan sve je manje. Posljednjih su se dana u medijima često spominjali toplinski valovi, dok nitko nije govorio o suši koja već traje 7, a trajat će sigurno i idućih 7 dana. Njene će posljedice uskoro biti vidljive na povrtlarskim, ali i na nekim ratarskim kulturama. Da, treba navodnjavati, ali odakle crpsti vodu?

I na kraju, prisjetimo se kako jedna pučka izreka kaže: "Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti“. Zbog plamenjače i pepelnice već i na bobicama grožđa marljivi vinogradari moraju preventivna prskanja protiv navedenih bolesti idućih dana obavljati često, ali zbog vrućine samo tijekom jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.