Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.09.2019. 13:30

Tko nije dobar podrumar, uzalud je dobar vinogradar

Uživajmo u toplim kasno ljetnim danima ubirajući plodove našeg višemjesečnog rada, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić koji i ovaj tjedan odnosi prognozu, ali i savjete za sve poljodjelce.

Foto: Pixabay/yoyo61
  • 1.923
  • 141
  • 1

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je na zapadu jednaka, a na istoku veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 25℃, zapadu 26℃, istoku 28℃, a uzduž Jadrana do 32℃. Spomenute temperature donekle su ubrzale dozrijevanje poljoprivrednih kultura. No, jutra su ipak bila svježa. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se tijekom jutra na istoku 6℃, u gorju na 5℃, a na zapadu Hrvatske na samo 4℃. Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Najveće količine izmjerene su na zapadu i u gorju (30 do 50 mm), a najmanje uzduž Jadrana (1 mm na otocima, a 53 mm na jugu) i na istoku Hrvatske (14 do 19 mm).

I zato je tlo bilo ne samo umjereno, nego ponegdje i pretjerano vlažno. Zbog vrlo vlažnog vremena siva plijesan napadala je bobice grožđa. No, i još uvijek neubrane povrtlarske kulture počele su trunuti. Priprema tla za jesensku sjetvu na zapadu se obavljala teško.  

U danima koji dolaze jutra će na kopnu biti svježa, jer će se temperatura zraka spustiti na samo 12℃. Upozoravamo na pojavu magle koja se ponegdje može zadržati tijekom cijelog jutra. No, tijekom podneva biti će sunčano i ugodno toplo. Temperatura će sredinom dana narasti do 26℃. Dakle, trebamo se slojevito obući kako nam u jutro ne bi bilo hladno, a oko podneva vruće. Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline biti veća od prosjeka i za 15 %, a to znači da se dozrijevanje poljoprivrednih kultura neće ni malo usporiti. Tlo će na istoku Hrvatske, te uz Jadran biti suho, a na zapadu i u gorju umjereno vlažno. Upravo zato, priprema tla za jesensku sjetvu moći će se obavljati.

Uz Jadran će također biti suho i sunčano. Dnevna će temperatura zraka narasti do 27℃, dok će se jutarnja temperatura spustiti na 20℃.

Berba grožđa ranije epohe dozrijevanja je počela. Zbog suhih i sunčanih dana do kraja tjedna, te u dane vikenda mnogi će vinogradari sa svojim gostima pohrliti u vinograde. No, prije toga muljače, preše, kace, ali i bačve treba temeljito oprati. Zidove podruma treba obijeliti, skinuti paučinu s prozora, podove pomesti, te zapaliti tablice sumpora da se prostorije dezinficiraju. Stara pučka izreka kaže: "Tko nije dobar podrumar, uzalud je dobar vinogradar“. Dakle, za proizvesti dobro vino nije dovoljno biti samo dobar vinogradar, nego i podrumar.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]