Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 23.03.2023. 15:00

Tijekom ranog proljeća možemo očekivati oluje i poplave?

Sredozemno more je vrlo toplo pa bi oluje mogle donijeti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. Što nas čeka u drugom dijelu proljeća?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 1.947
  • 103
  • 0

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Europu. Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tijekom proljeća.

Poplave na Balkanu

Južnu Europu bi u prvom dijelu proljeća mogla zadesiti suša, a što je već zabilježeno u Francuskoj, Španjolskoj i sjevernoj Italiji. 

Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padalina opažen je od 20. siječnja do 21. veljače 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz dana bez mjerljivih padalina od 1959. 

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Europi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izazivaju zabrinutost zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan. "S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle donijeti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskog gorja", objasnio je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Tijekom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje. U Italiji bi dotok vlage također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, razornih vjetrova, tuče i bujičnih poplava.

Oluje u Njemačkoj i Poljskoj

Do kraja ožujka će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati diljem sjeverozapadne Europe pa će trend visokog tlaka preuzeti kontrolu nad regijom te će zavladati sušniji uvjeti. I dalje će biti mogući kišni prodori, a prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Posebno su istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će se u naredna tri mjeseca suočiti sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Nesatabilan početak proljeća predviđaju za zapadnu Španjolsku i Portugal. 

Iznadprosječno toplo u drugom dijelu proljeća

Velik dio jugoistočne Europe će se u drugom dijelu proljeća suočavati s iznadprosječnim temperaturama. Područja od Rima do Bukurešta su sredinom ožujka imale temperature tipične za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Vlažnost tla i količina vode u rijekama već je zabrinjavajuća

Temperature diljem Ujedinjenog Kraljevstva bi se do kraja travnja mogle približiti povijesnom prosjeku. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Prognoza za proljeće Oluje Poplave Suša Balkan Dinarsko gorje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]