Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.04.2020. 13:30

Tijekom dana suho i sunčano, ali opasnost od pojave mraza još uvijek postoji

Uz opasnost od zaraze koronavirusom, eto nam i prvih šteta u poljoprivredi izazvanih pojavom mraza, piše naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić, ali i otkriva što nas čeka u narednim danima.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.380
  • 82
  • 0

Uz opasnost od zaraze koronavirusom, eto nam i prvih šteta u poljoprivredi izazvanih pojavom mraza. Šteta ima na voćkama koje su u fazi cvatnje, te kod kojih su se pupovi počeli otvarati. Temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati spustila se proteklih dana u Zadru na -3℃, Pazinu -6℃, Slavonskom Brodu -7℃, a u Ogulinu i Varaždinu i na -10℃.

Prisjetimo se kako u fazi pune cvatnje većina voćaka stradava kad se temperatura spusti već i na -2℃. Da, akumulacija topline bila je proteklih sedam dana na istoku i zapadu Hrvatske, ali i uzduž Jadrana manja od prosjeka 30 do 50 %. U gorju je bila manja i za 70 do 80 % od višegodišnjeg prosjeka. Možda je i dobro što je akumulacija topline manja jer da je kojim slučajem veća, pupovi vinove loze u većini vinograda već bi itekako nabubrili, te se počeli otvarati.

Proteklih sedam dana bili smo svjedoci i pojave snijega na tlu. Njegova je visina bila u Varaždinu 3 cm, Slavonskom Brodu 12 cm, a u Ogulinu i 40 cm. Tlo je ipak na istoku Hrvatske, ali i uzduž Jadrana relativno suho. Naime, proteklih sedam dana tamo je ukupno palo tek 1 do 2 mm oborine. Izuzetak je količina oborine od 17 mm izmjerenih u Komiži.

Kako će noći biti bez vjetra, a k tome još i vedre, temperature će se tijekom ranih jutarnjih sati spuštati ispod točke smrzavanja. I zato voćarima savjetujemo da i dalje provode zaštitu od mraza. 

Na zapadu, ali i u gorju vlažnost tla je umjerena jer je palo otprilike 8 do 15 mm oborine. Vrijedno je istaknuti kako su posijanim jarim kulturama i navedene relativno male količine oborine pogodovale bržem klijanju i nicanju.

Dani koji nam dolaze bit će suhi, ali i sunčani. Dnevne će temperature zraka na istoku i zapadu Hrvatske narasti do 15℃, a uzduž Jadrana i do 20℃. No, kako će noći biti bez vjetra, a k tome još i vedre, temperature će se tijekom ranih jutarnjih sati spuštati ispod točke smrzavanja. I zato voćarima savjetujemo da i dalje provode zaštitu od mraza.

Mraz zadao ozbiljan udarac, vjetrenjača spasila dio voćnjaka Domagoja Škobića

Normalno, povrtlarske će se kulture morati prekrivati folijom odgovarajuće debljine, a staklenici i plastenici noću zatvarati. Savjetujemo da se tlo ovih dana u vinogradima i voćnjacima ipak ne kultivira, odnosno ne obavlja plitka obrada tla. Naime, poznato nam je kako se prizemni sloj zraka nad kultiviranim tlom brže hladi od zraka nad tlom koje nije kultivirano.

Suhi i sunčani dani mnoge će i usprkos širenju koronavirusa potaknuti na odlazak u prirodu, u voćnjake, vinograde, maslinike, ali i u vrtove. Poslova ima iz dana u dan sve više. Tlo polako treba pripremati za proljetnu sjetvu, ne samo povrtlarskih nego i ratarskih kultura. A kako radove obavljati kad postoji opasnost od zaraze koronavirusom? Naše je mišljenje da se radovi obavljaju, ali uz uvjet da ne idemo kod susjeda na "čašicu razgovora“, već nakon obavljenog posla ravno u izolaciju doma svog.     


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.