• Agro prognoza
  • 08.07.2019. 16:00

Temperatura će padati i do 20°C, grmljavinske nepogode prijete

Prognozirane padavine popraviće vodni bilans, što će uz povoljne temperaturne uslove u zemljištu optimalno djelovati na ratarske kulture, ponajviše kukuruz koji je u fazi intenzivnog porasta, prije početka metličenja i svilanja.

Foto: Flickr/Patrick and Kerstin
  • 153
  • 27
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, većim dijelom naredne sedmice očekuje se nestabilno vrijeme sa svakodnevnim pljuskovima, mjestimično su moguće i grmljavinske nepogode. Temperature će, iz dana u dan lagano opadati, od srijede 10.07. će biti osjetno svježije, u odnosu na protekli period, kako u jutarnjim satima, tako i danju. Maksimalne dnevne vrijednosti će dostizati između 16 i 20 °C u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru zemlje od 21 do 26 °C. 

Sa približavanjem vikenda, mogućnost za padavine će se umanjiti, ponovo će biti toplije, ali ne suviše, uz umjerene dnevne temperature i sjeverno strujanje u Hercegovini, u Bosni vjetar pretežno istočnog smjera, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Prognozirane padavine popraviće vodni bilans, što će uz povoljne temperaturne uslove u zemljištu optimalno djelovati na ratarske kulture, ponajviše kukuruz koji je u fazi intenzivnog porasta, prije početka metličenja i svilanja. Usljed promjenljivih vremenskih prilika, početak žetve pšenice mogao bi se odvijati uz povremene prekide. Visoka relativna vlažnost stvara povoljne uslove za širenje biljnih bolesti.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren na zapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 22 do 28, na jugu od 27 do 32 °C.

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i u srijedu. U drugom dijelu dana padavine postepeno slabe i prestaju. Jutarnje temperature od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevne od 16 do 23, na jugu od 27 do 32 °C.

U četvrtak pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne je moguća magla. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 29 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme u petak. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugu od 14 do 20, a dnevne od 20 do 26, na jugu od 25 do 30 °C.


Tagovi

Agro prognoza Padavine Grmljavina Pljuskovi Žetva Vodni bilans


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.