Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.04.2021. 10:45

Svibanjske kiše padajte što više

Sjetva ratarskih i povrtlarskih kultura moći će se obavljati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić te savjetuje što ratari i vinogradari mogu činiti u narednim danima.

Foto: Renata Prusina
  • 2.348
  • 142
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je na istoku manja, a na zapadu u okvirima prosjeka za ovo doba godine. No, čini nam se kao da kretanje vegetacije ipak kasni. I stvarno, u odnosu na proteklih nekoliko godina ove smo svjedoci njezinog sporijeg kretanja, a što je posljedica hladnijeg vremena ovog mjeseca.

Nažalost i tijekom proteklih sedam dana temperatura zraka pri tlu spustila se rano u jutro u Pazinu na -2℃, Varaždinu i Slavonskom Brodu -3℃, a u Gospiću na -4℃. Upravo zato ponegdje su stradale već posađene povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom. Tlo je umjereno vlažno, jer se ukupno izmjerene količine oborine kreću na istoku i zapadu Hrvatske od 6 do 23 mm, gorju od 5 do 6 mm, a uzduž Jadrana od 2 do 6 mm.

Zbog jugozapadnog strujanja dnevna će temperatura zraka u danima koji dolaze narasti ne samo na istoku, nego i na zapadu Hrvatske i do 25℃. Veseli nas da hladna jutra konačno ne očekujemo. Temperatura zraka neće se spuštati ispod točke smrzavanja. Srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla narast će i do 16℃, a što je i više nego dovoljno toplo tlo za klijanje i nicanje sjemena ratarskih i povrtlarskih kultura.

Oborine u gorju te na zapadu očekujemo tijekom subote i nedjelje, ali u vrlo malim količinama. Na istoku Hrvatske, kao i uzduž Jadrana ih ne očekujemo. Dakle, tlo će u cijeloj Hrvatskoj u danima koji dolaze biti umjereno vlažno. Sjetva ratarskih i povrtlarskih kultura moći će se obavljati.

Rast korova bit će idućih dana vrlo intenzivan. Savjetujemo da se oni upotrebom odgovarajućih herbicida, te plitkom obradom tla što prije unište kako ne bi spreijčavali nicanje posijanih kultura.

Ratare podsjećamo kako umjerenu vlažnost treba iskoristiti za zaoravanje kukuruzinca. Rok za obavljanje ove radnje je 1. svibnja. Spomenutom radnjom spriječavamo izlijetanje kukuruznog moljca. Vinogradarima savjetujemo da tijekom suhih dana obave prskanja protiv crne pjegavosti rozgve, ali i protiv loznih grinja.

I tako malo pomalo eto nas u drugom proljetnom mjesecu kad nam je svaka kap kiše itekako potrebna. I zato stara pučka izreka kaže: “"Svibanjske kiše padajte što više".


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.