Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.08.2021. 12:30

Svežije, mestimično sa padavinama - aktivirane štetočine vinove loze

Toplo i suvo vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Pregledom zasada vinove loze, uočena su položena jaja pepeljastog grožđanog moljca.

Foto: Nemanja Opalić (ilustracija)
  • 129
  • 8
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje toplo vreme. Od utorka, 24. avgusta, se prognozira promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetno svežije, osim na jugoistoku i istoku gde će doći do pada temperature, ali će se i dalje zadržati toplo vreme, samo na severu u četvrtak, 26. avgusta, uglavnom suvo.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti jaka do ekstremna suša.

Grožđani i krompirov moljac napadaju

Toplo i suvo vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke registrovana su položena jaja treće generacije jabukinog smotavca, a u zasadima kruške prisutni su svi razvojni stadijumi obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi pete letnje generacije ove štetočine. Pregledom zasada vinove loze, uočena su položena jaja pepeljastog grožđanog moljca.

Kod ratarskih kultura registruje se prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca i pamukove sovice, a u usevima krompira uočeno je značajno povećanje brojnosti krompirovog moljca. U toku je let četvrte generacije ove štetočine.

Mehurasta gar kukuruza - kod nas bolest, u Meksiku poslastica

U pogledu biljnih bolesti na značajnom broju parcela pod kukuruzom prisutni su simptomi mehuraste gari. Vremenski uslovi u kojima se odvijala proizvodnja kukuruza tokom ove sezone su pogodovali razvoju ovog patogena. Dug period suše dovodi do zaostajanja u porastu klipa, a zatim pojava kišnog perioda naglo aktivira rast klipa. Zaraza je veća ukoliko ima oštećenja od grada ili insekata.


Tagovi

Pad temperature Padavine Mehurasta gar Pepeljasti grozdov moljac Kromirov moljac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)