Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.09.2021. 10:30

Sveti Frane - nesta u polju hrane

S radovima treba malo požuriti jer se vjerojatno sredinom idućeg tjedna neće moći obavljati, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.496
  • 108
  • 0

I tako je prvom jesenskom mjesecu došao kraj. Vrijeme je bilo povoljno za obavljanje radova, a prije svega za berbu jabuka i grožđa, te ostalog voća. No, i ratari su po suhome tlu mogli obavljati kombajniranje svojih kultura.

Vrijedno je istaknuti da je ovog mjeseca dana s oborinom bilo vrlo malo, te se priprema tla za jesensku sjetvu obavljala vrlo teško. Ukupni broj dana kreće se od samo dva na istoku, pa do najviše pet dana na prostoru uz Jadan. Tlo je bilo vrlo suho, te su neke posijane povrtlarske ali i ratarske kulture sporo nicale.

Proteklih sedam dana bilo je vruće. Ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku dnevna je temperatura zraka narasla i do 30° C. Spomenutom temperaturom vjerujemo da su bili zadovoljni ratari čiji je kukuruz iz dana u dan sve više otpuštao vlagu. No, jutra su ipak bila svježa. Pri tlu se temperatura spustila ne samo na zapadu, nego i na istoku zemlje na 1° C, a u gorju i na 0° C.

Ovako velike dnevne temperaturne razlike mnoge od nas su ljutile, jer odlazeći na posao bilo nam je zima, a dolazeći kući vruće. Bilo nam je vruće i tijekom obavljanja radova na otvorenom, ali nismo se žalili. Vjerujemo da će se planirani radovi obaviti na vrijeme.

Veseli nas da će sve do ponedjeljka dani biti suhi. Vjerojatnost za oborine u utorak i to u cijeloj zemlji je velika. I zato treba s radovima malo požuriti, jer se bojimo da ulazak traktora na oranica sredinom idućeg tjedna neće biti moguć.

Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 22° C,  zapadu 25° C, a na istoku zemlje i do 27° C. Tijekom ranih jutarnjih sati više neće biti svježe, jer će se temperatura na kopnu spustiti na 7° C.

Upozoravamo kako će poneki od nas već u nedjelju osjećati laganu glavobolju i umor. To je posljedica pritjecanja toplog i vlažnog zraka s juga.

Kako je u ponedjeljak blagdan svetog Franje Asiškog, sretan imendan svima koji nose ovo lijepo ime. Podsjećamo kako je 4. listopada i svjetski dan zaštite životinja, a jedna stara pučka izreka kaže: “Sveti Frane – nesta u polju hrane“.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.